Közös vizsgálat tárgyává vált egy kurgán Kengyel határában, amelyen a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a  szolnoki Damjanich János Múzeum kollégái vettek részt

- kezdte beszámolóját Facebook-oldalán a nemzeti park. A régészeti feltárás alá vont halomra 2 éve akadt rá a területileg illetékes természetvédelmi őr, mert az nem szerepelt sem régészeti, sem egyéb természetvédelmi nyilvántartásban.

Sajnos az elmúlt időszakban folyamatosan romlott a halom állapota. A területen ugyanis kiváló minőségű a termőtalaj,
így annak 50 százalékát már elhordták.

Azért is láttak hozzá a vizsgálathoz, hogy megakadályozzák a további pusztítást. Az elemzés azonban egy nem várt fejleményt is hozott.

Kiderült, hogy a kunhalom keletkezési ideje akár a 4000 évet is meghaladhatja.

Azaz a korai bronzkorban épülhetett. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága írásában felhívta arra a figyelmet, hogy nagy jelentősége van annak, hogy ismerjék a földtulajdonosok és a földhasználók azt a területet, amit birtokolnak és amit használnak. Hiszen egy olyan páratlan érték, mint egy akár a piramisoknál is idősebb kunhalom, inkább büszkévé kellene tennie a gazdát, minthogy elhordja azt, megfosztva attól a következő generációkat.

"A halommal kapcsolatos feladatok a jövőben egyrészt adminisztratív jellegűek: a halom régészeti lelőhelyként történő bejegyzése, valamint természetvédelmi nyilvántartásba vétele alapozza meg a jogi értelembe vett védelmet, másrészt a természetvédelmi őrszolgálat hatáskörének megfelelően közbenjár a régészeti lelőhelyek, illetve a törvény erejénél fogva országosan védett természeti területnek minősülő kunhalmok oltalmában" - írták a jövővel kapcsolatban a kutatók.

A kiemelt kép forrása: hnp.hu