2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 16o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Nem elvenni akarjuk az erdélyi magyarok szavazati jogát, csak finomhangolni

Hajmási Judit, 2023. március 19. - 17:00
Nem elvenni akarjuk az erdélyi magyarok szavazati jogát, csak finomhangolni

A héten ünnepeltük március 15-t. Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke idén nem Budapesten mondott politikai beszédet, ő pártja delegációját vezetve Erdélyben ünnepelt. Kopjafát állítva rótta le tiszteletét a magyar hősök előtt. Az MSZP álláspontja a politikai kérdésekben is világos. Nem elvenni akarjuk ez erdélyi magyarok szavazati jogát, csak finom hangolni. Véleményük szerint a határon túli magyarok jelölhessenek, és választhassanak képviselőt a magyar országgyűlésbe, de ugyanolyan feltételekkel, mint az itthoniak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Több politikai rendezvényről számolt be a frisshírek.hu, amelyek az ország különböző szegleteiben zajlottak. Most Komjáthi Imrét kérdeztük nemzeti ünnepünk kapcsán.

Miért pont Erdélyben ünnepelte március 15-t az MSZP társelnöke?

Ennek több oka is van, egyrészt van egy emlékhely Nyergestető, ahol 200 székely honvédra emlékeznek, akik szembeszálltak a cári és a császári túlerővel, és életüket áldozták a hazájukért. Az ő tiszteletükre most kopjafát állítottunk.

A másik oka kicsit személyesebb, nekem ugyanis Csíksomlyón éltek a rokonaim. Az idősek sajnos már meghaltak, a fiatalabbak pedig egy jobb élet reményében elmentek onnan. Nekik azért kellett otthagyniuk az ősi magyar földet, mert napi szinten piszkálva voltak magyarságukért.

Anno, közvetlenül a romániai forradalom után, január 6-án voltunk kint a családommal az erdélyi rokonságnál. Emlékszem, akkor is érezni lehetett, hogy ott kint mit jelent magyarnak lenni. Megdöbbentő volt, hogy mennyivel nehezebb megélniük a magyarságot. Ne felejtsük el azt sem, hogy ezt nem ők választották, nem ők akartak magyarként egy másik országban élni.

A személyes részen túl pedig az MSZP közösségével is úgy döntöttünk, hogy olyan nemzetpolitikát fogunk csinálni, ahol kihangsúlyozzuk azt, hogy nekünk együtt kell magyarnak lenni, hogy a közösség egy baloldali párt számára nem jelentheti csak a pártközösséget, hanem jelentse a nemzetet és a hazát is.

Amikor körülöttünk a világ válságról válságra billeg, akkor még inkább felértékelődik a szolidaritás, hogy össze tudjunk kapaszkodni, itt az anyaországban is és a határon túl is. Az MSZP ráállt egy olyan útra, ahol a szolidaritás az patriotizmust is jelent.

Jelentősen megváltozott ebben az MSZP álláspontja a 2010 előtti állapotokhoz képest. Mi ennek az oka?

Igen is, meg nem is. Hallottam az akkori vezetőség tagjaitól, hogy annak idején is voltak komoly viták ebben a kérdésben, bőven nem volt egység. Elmondták, hogy komoly belső feszültségek voltak a népszavazás kapcsán. Szerencsére a mostani vezetés számára fontos a patriotizmus, és a régi „nagyöregek” is azt mondják, hogy ez fontos, és csinálni kell.

A reggeli TV-s szereplésemnél is rákérdeztek, hogy vezeklésként voltunk-e Erdélyben. Nekem nincs miért vezekelnem. Azok a politikai vezetők fogtak most össze, akik már akkor is úgy gondolták, hogy hibás a párt elképzelése a nemzetpolitika kapcsán. Akik pedig úgy gondolták, hogy helyes volt az akkori álláspont a népszavazás kérdésben, azok most már egy másik pártban politizálnak.

Milyen érzés volt magyar politikusként Erdélyben ünnepelni egy magyar nemzeti ünnepet? Hogy fogadták önöket a helyiek?

Semmilyen atrocitás nem ért bennünket. Őszinte szavak voltak, de bántás nem. Amikor Lövétén bementünk egy templomba, és találkoztunk a helyi egyháztanács vezetőjével, aki megismert minket, mondta, hogy nagyon régen nem járt már náluk MSZP-s politikus. Elmondta a kritikáját, hogy akkor mit éreztek, de nem dühösen, inkább csak emlékeztetőül elmesélte, hogy mi történt. De a végén azzal zártuk a beszélgetést, hogy látják, mennyit változott a párt politikája ebben a kérdésben, és nagyon becsülik, hogy elmentünk, és idén ott hajtunk fejet a hősök emléke előtt.

Egyébként pedig felemelő érzés volt az egész kint tartózkodás. Eszembe jutott, hogy régen, amikor a rokonokhoz mentünk ki, és Géza bácsiékkel végignéztünk a Hargitán, bennem akkor is az fogalmazódott meg, hogy mindenben támogatni kell az ittenieket, akik minden viszontagság ellenére őrzik a magyarságukat. Most politikai vezetőként pedig van is erre lehetőségem.

Nem lehet leírni azt az érzést, ahogy ott álltunk a rengeteg kopjafa között, amit különböző magyar szervezetek állítottak, és belegondoltunk abba, hogy fiatal életerős magyar honvédek az életüket adták azért, hogy védjék ezt a földet a császári csapatokkal szemben.

Miben tudja az MSZP segíteni a határon túli magyarokat?

Elsősorban abban, hogy megerősítjük bennük az érzést, hogy mi összetartozunk, hogy nem teszünk különbséget magyar és magyar között, és elismerjük, hogy tudjuk, nekik ott helyben nehéz megélni a magyarságukat.

Az MSZP álláspontja a politikai kérdésekben is világos. Nem elvenni akarjuk ez erdélyi magyarok szavazati jogát, csak finom hangolni. Véleményünk szerint a határon túli magyarok jelölhessenek, és választhassanak képviselőt a magyar országgyűlésbe, de ugyanolyan feltételekkel, mint az itthoniak. Nem támogatjuk azt, hogy a külhoniak, akik élni akarnak demokratikus jogaikkal, levélben könnyebben szavazhassanak, mint azok a magyarok, akik külföldön kényszerülnek dolgozni a megélhetésükért.

Kint voltak pár napig Erdélyben. Biztosan vásároltak is. Romániában is érezhető a háborús infláció?

Hát persze – mondja nevetve – magánemberként mentem be a boltba, de ott az árakat látva kijött belőlem a politikus. Érdekes módon, bár Románia is határos Ukrajnával, ott nem érződik a "háborús infláció", az alapvető élelmiszerek 20-40 százalékkal olcsóbbak, mint itthon.

Amikor az első pár terméket beraktam a kosarunkba, meglepődve láttuk az árakat, aztán már végignéztünk mindent a munkatársammal, tésztát, kenyeret, konzervet, olajat. Megdöbbentő volt, hogy az itthon drágának számító olasz tészta olcsóbb, mint nálunk a hazai termékek.

Magánemberként pedig a feleségem örült, hogy bevásároltam. Vettem zakuszkát is, mert nagyon szereti. Meglepetés lesz neki. Én nem virágot szoktam neki venni, ha kedveskedni szeretnék a feleségemnek, hanem inkább megfőzöm számára a kedvenc ételeit. Most is mindjárt ő jutott eszembe.

Mi volt a legmeghatározóbb élmény az út során?

Elmentünk az Úzvölgyi katonatemetőbe. Még most is végigfutott rajtam a hideg, hogy csak beszélek róla. Az a rengeteg fejfa, az a rengeteg kereszt, ahogy beleolvad a tájba… élet veszi körbe a halált. Belegondolni is rossz volt abba, hogy anyák, nagyapák és dédapák siratták itt hősként meghalt gyermeküket. Szívfacsaró látvány volt még ennyi év távlatából is, hogy mennyire értelmetlen dolog a háború, hisz csak a merhetetlen gyász marad utána.

A politikusoknak is meg kellene érteni végre, a háború mindig értelmetlen, lemészárolt fiatalok százai maradnak csak utána. A békének pedig nincs alternatívája.

Fotó: Facebook / Komjáthi Imre