2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -2o - 1o
Az ország 19 megyéjében

Fogyasztóvédelmi elismeréseket adtak át Szegeden

Bottyán Róbert, 2023. március 17. - 18:11
Fogyasztóvédelmi elismeréseket adtak át Szegeden

Tizedik alkalommal adták át a Dr. Csada László-díjat csütörtökön Szegeden, a Fogyasztóvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan - tájékoztatta a frisshirek.hu-t a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A fogyasztóvédelmi elismerést közigazgatási, civil és vállalkozási területen osztotta ki a díjat alapító három szervezet, a megyei kormányhivatal, a megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Közigazgatási területen végzett munkájáért Dr. Prónay Szabolcs, Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Tudományok Intézetének docense kapta meg az elismerést. Kutatási területe többek között a fogyasztói magatartás (márkaválasztás, szimbolikus fogyasztás, márkalojalitás). Több éve működik közre a fogyasztóvédelmi szervezetek kommunikációs projektjeiben, segítve a fogyasztók tájékoztatását. Kutatásai számos az e-kereskedelemmel, illetve a fiatal fogyasztók vásárlási szokásainak feltérképezését célzó fogyasztóvédelmi felmérés alapját képezte. A felméréseket követő kutatási jelentések pedig a fogyasztói tudatosságra nevelő iskolák oktatási programjaiba is beillesztésre került.

Civil területen végzett munkájáért Pavlovits Miklós író, újságíró kapta meg a díjat. A Szeged Városi Televízió alapító vezetője volt, később a szintén szegedi Telin Tv tulajdonos-főszerkesztőjeként tevékenykedett, a társadalmi kommunikáció, a fogyasztóvédelem elkötelezett szakembere volt. Mindkét helyi televízióban rendszeresen foglalkozott a fogyasztókat érintő kérdések, problémák szakszerű bemutatásával. A civil szervezetekkel való, hatékony együttműködés érdekében alapította meg a Szó-Tér Közhasznú Egyesületet, amely közel húsz éve kommunikációs partnere a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesületnek. A teleházak hálózat bevonásával részt vett a fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálati pontok kistelepüléseken való elérhetőségének kiterjesztésében, biztosítva ezzel a vidéki lakosság online kapcsolatát a fogyasztóvédelmi szervezetekkel. Szakmai vezetésével a 2000-es évek elejétől napjainkig rendszeresen készültek fogyasztóvédelmi témával foglalkozó tematikus műsorok.

Vállalkozási területen végzett tevékenységéért Dr. Horváth Károly kapta meg a Csada László-díjat. Már második négyéves ciklusát tölti a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Által Működtettet Független Békéltető Testület élén. Jogi diplomáját 1980-ban szerezte Szegeden, 1993-tól dolgozik ügyvédként az általa és felesége által alapított Horváth és Németh Ügyvédi Irodában. Először 2011-ben, majd 2017-ben választották meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Állandó Választottbíróságának választottbírójává, ahol gazdálkodó szervezetek vitás ügyeiben igyekezett segíteni az egyezségkötést. 2016 januárjában választották meg a megyei békéltetőtestület elnökévé, ahol évente átlagosan mintegy 500 fogyasztók és vállalkozások között kialakult vita rendezését segíti az alternatív vitarendezési eljárás szervezésével, a felek közötti közvetítéssel, valamint fogyasztóvédelmi jogszabályok módosítására, kialakítására tett javaslataival.

A díjakat Dr. Kupecki Nóra alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár, Dr. Róth Márton főispán, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal vezetője; Török László, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara kézműipari alelnöke; valamint Petrik Sándor, a Dél-Alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke adta át a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Rákóczi téri épületében megtartott ünnepségen. Két díjazott, Dr. Prónay Szabolcs és Pavlovits Miklós akadályoztatottsága miatt később veszi át az elismerést.

Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara