2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -0o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Enyhült az infláció az euróövezetben

frisshirek.hu, 2023. március 17. - 14:00
Enyhült az infláció az euróövezetben

Lassult februárban az infláció az euróövezetben - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala pénteken, amelyről az MTI számolt be.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

8,5 százalékra csökkent az éves infláció az euróövezetben a januári 8,6 százalékról, miután októberben még rekordszinten, 10,6 százalékon állt

- derült ki az Eurostat végleges adataiból februárra vonatkozóan az előzetes becslésnek megfelelően. A februári adat kilenchavi mélypontot jelent, azonban jóval meghaladja az Európai Központi Bank 2 százalékos inflációs célját.

Januárhoz képest az euróövezetben 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak februárban,

amikor 0,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Az éves árindex emelkedéséhez a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek járultak hozzá, a növekedés 15 százalékra gyorsult a januári 14,1 százalékról.

Az energiaárak emelkedése 13,7 százalékra lassult februárban a januári 18,9 százalékról.

A nem energiaipari cikkek 6,8 százalékkal drágultak a januári 6,7 százalék után, a szolgáltatások ára februárban 4,8 százalékkal nőtt a januári 4,4 százalékot követően. Az energia, élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek nélkül az éves maginfláció a januári 5,3 százalék után februárban 5,6 százalék volt. A havi maginfláció 0,8 százalékos volt a januári 0,8 százalék csökkenés után.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com