2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -2o - 1o
Az ország 19 megyéjében

Galambos Lajos visszaküldi állami kitüntetéseit a Köztársasági Elnöki Hivatalnak

frisshirek.hu, 2023. március 16. - 18:30
Galambos Lajos visszaküldi állami kitüntetéseit a Köztársasági Elnöki Hivatalnak

Levelet írt Novák Katalinnak, amiben kifejezte abbéli reményét, hogy hamarosan ismét érdemes lesz a díjai viselésére.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Galambos Lajost, a népszerű mulatóssztárt immár jogerősen 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték. Az énekes kitart ártatlansága mellett, és harcol saját igazáért. A Blikk megírta, ennek részeként komoly lépésre szánta el magát: minden eddig kapott kitüntetését, díját és díszpolgári címét visszaadja.

Rögtön a két legnagyobb elismerésével kezdi: visszaküldi a Köztársasági Elnöki Hivatalba a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét és Lovagkeresztjét.

"Sokan irigylik tőlem ezt a két igencsak magas állami kitüntetést, bár számomra a kisebb elismerések ugyanolyan megtisztelőek. Ezek fényét nem kívánom csorbítani a velem kapcsolatos ügy méltatlan lezárásával. Abban a reményben szolgáltatom vissza ezeket a kitüntetéseket, hogy be tudom bizonyítani az igazamat, hiszen a bíróságon kívül senki sem állította, hogy áramot vagy vizet loptam volna, egyetlen tanú sem! Március 15-én, eme jeles napon döntöttem úgy, visszaadok mindent, de őszintén bízom abban, hogy az ügyem lezárta után ezek visszajutnak majd hozzám. Merthogy én ugyanaz a Galambos Lajos vagyok, aki 2001 augusztusában Mádl Ferenctől és Orbán Viktortól, 2006 márciusában pedig Sólyom Lászlótól és Gyurcsány Ferenctől átvehettem ezeket a kitüntetéseket"

– mondta el a lapnak Galambos, aki döntését levélben tudatta Novák Katalin államfővel.

A levélben többek között leírja, hogy óriási megtiszteltetésnek érzi, hogy mind az Orbán-, mind az előző kormánytól is átvehette a kitüntetést, „melyhez az általam igen tisztelt és nagyra becsült közönségem, a műsoraim, a munkásságommal kapcsolatos eredményeim juttattak, a zenei és politikai függetlenségemet is bizonyítva”.

"Annak érdekében, hogy ennek a díjnak a fényét és a méltóságát ne árnyékolja be a személyem és a velem kapcsolatos ügy, és más kitüntetéssel jutalmazottakat ne érjen kellemetlenül, úgy döntöttem, hogy annak ellenére, hogy nem tartom magam méltatlannak a díjakra, a mai nappal mindkét komoly és zene munkásságom szempontjából is valamint a teljes életművem szempontjából is fontos díjról lemondok, és visszaadom tisztelettel a Köztársasági Elnök Asszonynak. Egyéb díjaimmal, díszpolgári kitüntetéseimmel ugyanígy járok el, és visszaszolgáltatom mindazokat."