A forrás vizét békalencse lepte el, meglepetésünkre két vadkacsát is felfedeztünk a vizen, vígan úszkálva. A területet védőhálóval vonták körül, ezzel is óvva a békákat az erdő és a forrásvíz közötti útszakasztól, ahol rendkívül sűrű a forgalom.

A békák életében is berobbantak a hormonok az első tavaszi időjárás hatására, hangos brekegéssel tapadnak össze a forrás vizében. A kirándulóknak jól kell figyelni, mivel többségük magát védve képes beleolvadni a víz halványszürkeségébe, ahol a hínár és a vízbe hajló fűzfa ágai eltakarják röpke gyönyörüket. 

Itt zajlik a nászuk, s itt rakják le petéiket, petecsomóikat, majd a víztől távolabb, később, amikor ebihalból békává vállnak, a szárazföldön élik tovább hétköznapjaikat, amelyre tökéletes helyszín az Alsóerdő közelsége.

Ha a víz színén úszó, tenyérnyi, kocsonyás petecsomót látunk, mint a forrás területén, az szinte biztosan az erdei békától származik. A hosszú, fonálszerű petefüzéreknek valamelyik varangy a gazdája. Az Aranyoslapi forrás vizinövényei kitűnő búvóhelyként szolgálnak a különböző fajok számára.

A forrás és környéke csodálatos hely, a természet lágy ölén találkoztunk már rákokkal, teknősbékával és számtalan halgajtával is a tó vizében. A tó közvetlen környéke viszont elhanyagolt, elsősorban az átívelő fahídra hívjuk fel a figyelmet, ami több helyütt életveszélyes, be van szakadva. Érdemes lenne felújítani a tavaszi szezonra, ezen a Zalaegerszeg szívéhez közeli, csodálatos helyen!

Fotók és videó: Frisshirek