2023.06.07., szerda - Róbert
Budapest: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Szalay-Bobrovniczky Kristóf lényegében azt mondta, hogy a magyar honvédnek egy szentnek kell lennie

frisshirek.hu, 2023. március 09. - 14:18
Szalay-Bobrovniczky Kristóf lényegében azt mondta, hogy a magyar honvédnek egy szentnek kell lennie

A feladatunk az, hogy a hagyományaira támaszkodó, jövőbe mutató honvédséget építsünk - mondta a honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Idén lesz 175 éves legszebb és legnagyobb nemzeti kincsünk, a honvédség

- emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékáni beosztásának átadás-átvételén tartott beszédében, amelyről az MTI számolt be. Az elmúlt 175 évben a Magyar Honvédség sokszor változtatta az "arcát", minden generáció alakított rajta. Most ennek a generációnak a kezében van a lehetőség, hogy a saját képére formálja - közölte.

Hozzátette, nagy dolog, hogy a "passzivitás, leépülés évtizedei" után, amikor a társadalom és a honvédség elszakadt egymástól, a katonai pálya veszített a presztízséből, most "együtt van minden" - a társadalom, a politika figyelme és támogatása, valamint az anyagi eszközök -, hogy a saját képükre formálják a honvédséget. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta:

a haderőfejlesztés folyamatos, idén a GDP két százalékát fordítják haderőfejlesztésre, érkeznek az új eszközök, de a haderőfejlesztés legfontosabb kérdése az NKE-n folyó tisztképzés, a tudás átadása, a megtanultak gyakorlatba ültetése.

A magyar katonatisztnek nemcsak a katonaszakma professzionális képviselőjének kell lennie, de

  • műveltnek,
  • öntevékenynek,
  • problémamegoldónak,
  • kockázatvállalónak,
  • ambiciózusnak,
  • bátornak,
  • nyelveket beszélőnek is;
  • de ez sem elég: a társadalom példaképévé kell válnia,
  • igazi hősnek kell lennie

- sorolta hosszan az elvárásáit a miniszter. Szalay-Bobrovnicky Kristóf megköszönte a kart két cikluson át vezető Pohl Árpád dandártábornok, távozó dékán kiváló munkáját és elkötelezett szolgálatát. Egyúttal köszöntötte Lippai Péter dandártábornokot, aki február 1-jétől tölti be a dékáni tisztséget. Azt mondta,

a magyar tisztképzésben olyan tábornokokra van szükség, mint Lippai Péter, aki megtestesíti a széles látókörű tiszti mintát.

Az új dékán feladata, hogy vezesse a kar oktatóit és hallgatóit "a hőssé válásban" személyes példájával, szakmai karrierje hitelességével, életvitelével, értékrendszerével. Pohl Árpád dandártábornok, távozó dékán közölte: a tisztképzés célja ma is az, mint kétszáz éve, az alapításakor, vagyis

a korszerű tudással rendelkező, művelt, széles látókörű honvédtiszt, aki bátor harcvezető, értelmiségiként a társadalom megbecsült, köztiszteletben álló tagja.

Felhívta a figyelmet arra, a katonai felsőoktatás egyedüli letéteményese a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara. A magyar katonai felsőoktatás élén állni olyan egyedülálló megtiszteltetés, ami méltán jelenti egy katonai pályafutás csúcsát - mondta a távozó dékán. Lippai Péter dandártábornok, a kar új vezetője arról beszélt, hogy

a magyar tisztképzés élén állni komplex, összetett feladat, és rengeteg kihívással jár, a karnak ugyanis a Honvédelmi Minisztérium, a Honvéd Vezérkar és az egyetem követelményrendszerének is meg kell felelnie.

Közölte: dékánként a feladata a Ludovika több mint két évszázados hagyományaira építve a 21. századi kihívásoknak megfelelő, korszerű tisztképzés erősítése. Hozzátette, a célja az, hogy az egyetemen végzett tisztek értékrendjükben szilárdak legyenek, és ezzel felvértezve képesek legyenek minden szempontból megfelelni a beosztásukból fakadó feladatoknak.

A kiemelt kép forrása: MTI / Mónus Márton