A telex.hu tudósítása szerint a háborúval kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy támogatják a frakciójuk által benyújtott javaslatot, ami elítéli a háborút. „A háború ma gazdaságpolitikai nehézségeket okoz” – emelte ki. Számításaik szerint többek között a gáz ára is emelkedni fog a most tapasztalható csökkenés után. Az áremelkedés megállításához szerinte békére, illetve fegyverszünetre van szükség.

Az orosz agressziót továbbra is elítélik, a menekültekről pedig gondoskodik Magyarország.

Gulyás a magas inflációt csakis az ország energetekai kitettségével magyarázta, bár hozzátette, ha minden igen, túl vagyunk a csúcsponton. Az okokat keresni kell, de ez csakis külső okok között.

A kormány sokat tett az infláció csökkentése érdekében, mondta Gulyás. Megemlítette a kamatstopot, az új nemzeti tőkeholding rendszer létrehozását. A közgazdászok között komoly nézeteltérés van az élelmiszer-árstopok tekintetében, de a kormány döntése, amíg szükség van rá, marad.

Gulyás felidézte, hogy Varga Judit ellenkérelmet nyújtott be az EU Bíróságához a magyar gyermekvédelmi törvény miatt indított közelezettségszegési eljárásban. Erre mindenképpen szükség van, hiszen ez tagállami hatáskör, ha nem tetszik az EU-nak, akkor sem kérnek semmilyen beleszólást.

A pedagógusok béremeléséről azt mondta Gulyás, hogy „nagy lépést” szeretnének tenni, de továbbra is az EU-s pénzekre támaszkodnak a kérdésben. Felidézte a januári 10 százalékos emelést.

„Szeretnénk elérni, hogy 22 hónap múlva az átlagos pedagógusbér 800 ezer forint felett legyen”

– mondta.

„Ehhez az kéne, hogy Dobrev Kláráék ne blokkolják tovább azt a pénzt, ami Magyarországot megilleti.”

Gulyás kijelentette, azzal, hogy a kormány hátát piszkálják késsel, azzal a pedagógusokat is bántják. Bízik benne, hogy az új jogállási törvény, amelyről még egyeztetnek, mindenkinek kedvező lesz, és a pedagógus-szakszervezetek is együttműködnek majd a kormánnyal. „A Belügyminisztérium által előterjesztett javaslat világos, egyértelműen meghatározza a feltételeket” – mondta.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán