A halőrök segítségével a halakat ponyvás leengedéssel helyezték a Balatonba a szakemberek.

A compó a pontyfélék családjába tartozó faj, doktorhal és cigányhal néven is ismert. 2016-ban elnyerte az "Év hala" címet.

A compó az ország szinte valamennyi álló- és folyóvizében megtalálható. Életmódjából adódóan kedveli az iszapos, hínárral gazdagon benőtt vízterületeket.  Jelenléte ezért a Balatonban a déli parti kikötőkre, valamint az északi part nádasaira koncentrálódik és sajnos a számára kedvező élőhelyek megszűnésével párhuzamosan az állomány csökken vagy stagnál.

Emiatt a fajt tilalmi idő (05. 02. – 06. 15.), méretkorlátozás (min. 25 cm) és darabkorlátozás (maximum 3 db/nap) is védi. Az utóbbi években számos horgászszövetség saját hatáskörében eljárva levette a fogható halak listájáról, vagy egyedi méretkorlátozás alá vonta a compót, így biztosítva a 2-4 évesnél idősebb ivarérett példányok számára szaporodási lehetőséget. 

Bár a teljes védelem alá helyezés is indokolt lenne, a balatoni horgászok egy része önként tanúsít önmérsékletet: nagyon sok compó nyeri vissza rendszeresen szabadságát például a fonyódi öbölben.

A compót 2016-ban az év halává választották a Magyar Haltani Társaság által évente meghirdetett közönségszavazásán.

További haltelepítések várhatóak

Március 7-én kedden Badacsonyban, a kikötőben 312kg egynyaras süllőt és 290kg háromnyaras balint fognak a szakemberek telepíteni a Balatonba.

Forrás: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.