2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 21o - 23o
Az ország 19 megyéjében

Durván megdrágultak az élelmiszerek Somogyban is

Hajmási Judit, 2023. március 06. - 12:35
Durván megdrágultak az élelmiszerek Somogyban is

Minden élelmiszer sokat drágult, de a primőr zöldségek és gyümölcsök ára soha nem látott magasságokba emelkedett. Még aki napi rendszerességgel jár boltba, az is megdöbben a naponta emelkedő áraktól.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Facebookon kering napok óta egy fotó, amely szerint a barcsi Coop boltban már 3000 forint fölött van a paradicsom, és 4000 forint fölött a TV paprika kilója.

A tavalyi aszályos nyár alapból nem kedvezett a magyar mezőgazdaságnak, de a rekord magas infláció, a megroggyant forint árfolyam sem kedvezett éppen az élelmiszerárak alakulásának.

Az árak emelkedéséhez az is hozzájárul, hogy az eddigi 27 százalékos ÁFA mellé, a kormány kivetett egy 4,1 százalékos kiskereskedelmi különadót, amit persze továbbhárítottak a lakosságra. Így az élelmiszereken már több mint 30 százalékos adótartalom van.

Az ársapka bevezetése komoly vitát váltott ki a közgazdászok között is, de abban nagyjából egyetértés van, hogy nem az alapvető élelmiszerek árának maximalizálása okozta a magas inflációt, hanem annak szabályozatlansága.

Miklós László baloldali közgazdász pedig egyenesen odáig ment, hogy a KlikkTV Mélyvíz című műsorában kimondta:

Nem nyolc termék ársapkája okozza az inflációt, hanem az, hogy azokon az élelmiszereken hozzák be a veszteséget, amiket sokan sokszor vesznek, nem véletlenül nőtt a kenyér ára 80 százalékkal, mert azt minden nap veszik az emberek.

Jelenleg a kormány éppen az ársapka kivezetésén dolgozik, az MSZP viszont éppen a kötöttáras termékek palettájának bővítését, és az alapvető élelmiszerek ÁFA-jának 0-ra csökkentését szorgalmazza.

Hogy hol az igazság, azon még a közgazdászok is vitatkoznak, annyi bizonyos, hogy mint a barcsi példa is mutatja, a kisnyugdíjasoknak mostanában nem nagyon lesz lehetősége friss paradicsomot vagy paprikát vásárolni.

Fotó: Károlyi Beatrix