A világ legfejlett országai gyűltek össze a a G20-ak csúcstalálkozóján. Az Új-Delhiben tartott konferencián azonban kudarcba fulladt az egyik téma, mert a résztvevő államok nem tudtak közös nevezőre jutni az ukrajnai háborút illetően. A vélemények olyan mértékben voltak különbözőek, hogy nem volt lehetőség a konszenzusra - számolt be az euronews.com.

Még csütörtökön, a csúcstalálkozó első napján kérte a G20-csoport tagjait India miniszterelnöke, Narenra Modi, hogy a fesztültségeken próbáljon meg mindenki túllépni, és ne tegyenek keresztbe azoknak a megállapodásoknak, amelyik olyan fontos területeket érintenek, mint az élelmiszer-vagy energiabiztonság, a klímaváltozás, illetve az adósságok enyhítése.

Szubrahmanjam Dzsaisankar, az indiaiak vezető diplomatája azt nyilatkozta, hogy az államok egyetértettek a legtöbb, a fejlődő országokat érintő fontos kérdésekben. Változást sürgetnek az élelmiszer-és energiabiztonság megteremtésére, valamint a genderkérdés és a terrorizmus elleni fellépésben is.

Ugyanakkor a közös nyilatkozat aláírásához ezekben a témákban való egyetértés  nem volt elegendő.


India álláspontja az volt, hogy ha az ukrajnai kérdéssel kapcsolatban nem is tudnak azonos véleményre jutni, a többi témakörben, amelyek különösen aggasztóak a fejletlenebb országokban, legyenek közös platformon. A G20-csoport tagok álláspontjai nagyon megosztóak voltak Ukrajnával kapcsolatban.

Az elmúlt héten a G20-ak pénzügyminiszterei és jegybankelnökei találkoztak. Akkor sem sikerült teljesen közös nyilatkozatot aláírni, mert Oroszország és Kína nem tette ezt lehetővé.

A G20-csoport tagjai: Argentína, Ausztrália, Brazília, a Dél-afrikai Köztársaság, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, India, Indonézia, Japán, Kanada, Kína, a Koreai Köztársaság, Mexikó, Németország, Olaszország, Oroszország, Szaúd-Arábia, Törökország, valamint az Európai Unió.

Fotó: facebook, Twitter, youtube