Az európai politikusok „feleslegesen finomkodó korrektséggel” bánnak Magyarországgal

- nyilatkozta Věra Jourová egy pénteki nyilvános vitán az Euractiv uniós politikai hírportál szerint, írta meg a Telex. Az Európai Bizottság alelnöke Petr Pavel megválasztott cseh köztársasági elnökkel vett részt az orosz-ukrán háború kitörésének első évfordulója alkalmából tartott beszélgetésen Prágában.

Az európai politikus a rendezvények kijelentette, hogy Magyarországot sűrűbben kell számonkérni, különös tekintettel az Oroszországgal és a háborúval kapcsolatos határozatai miatt. Věra Jourová megvallotta az Európai Bizottság elkötelezettségét azzal kapcsolatban, hogy

folytatni fogják hazánk ellen a jogállamisági eljárást.

Petr Pavelt, akit majd március 9-én iktatnak be hivatalába, szintén kritikával illette Magyarországot, és oroszbarátnak nevezte a magyar miniszterelnök kijelentéseit.

Magyarország már régóta a saját útját járja

- mondta Pavel, majd megkérdőjelezte a visegrádi országok, tehát Csehország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország közösségén belüli együttműködését is.

Ha alapvető kérdésekben – például az Oroszországhoz és Ukrajnához való viszonyban – nem tudunk megegyezni, az alapvető probléma a visegrádi négyek számára

- jelentette ki a megválasztott elnök, aki még azt is felvetette, hogy érdemes-e Csehországnak a visegrádi országok között maradnia.

Petr Pavel kiemelte, hogy a 2023 júliusától hazája veszi át a V4-ek soros elnökségét, amely egy alkalom arra, hogy az ilyen "alapvető kérdéseket" tematizálja a csoporton belül. Továbbá megvallotta azt is, hogy Magyarországon túl Szlovákiát is "nagy óvatossággal" figyeli, mert szeptemberben előrehozott választások lesznek ott.

A kiemelt kép forrása: MTI / EPA / Martin Divisek