Belarusz partizánok dróntámadást hajthattak végre egy, az országban állomásozó orosz katonai repülőgép ellen - jelentette a Reuters hírügynökség.

A hírről először a BYPOL nevű fehérorosz ellenzéki szervezet vezetője, Aliakszandr Azarov számolt be a szervezet Telegram csatornáján. Az akcióról röviddel ezt követően a lengyelországi székhelyű, fehérorosz hírekre fókuszáló hírportál, a Belsat is beszámolt.

A csoport közleménye szerint a Minszk melletti Macsuliscsi légitámaszponton állomásozó Berijev A–50-es repülőgép elülső és középső része, valamint a radarantennája sérült még két robbanás következtében.

A BYPOL ellenzéki politikusokat támogató, volt rendfenntartó tiszteket tömörítő csoport, amelyet Belaruszban terrorszervezetként tartanak nyilván. A Belsatot a minszki kormány szélsőséges intézményként bélyegzett meg.

Az akció végrehajtói biztonságban vannak, az országon kívül

-írták.

Egyelőre sem Oroszország, sem Belarusz nem erősítette meg hivatalosan a támadást, és az orosz, illetve a fehérorosz védelmi tárca sem szólalt meg az ügyben.

A Reuters szerint Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta számos szabotázsakció történt Belaruszban és az Ukrajnával határos orosz régiókban egyaránt, amelyek elsősorban a vasútvonalakat célozták.

Bár Fehéroroszország továbbra sem vesz részt közvetlenül az ukrajnai háborúban, Oroszország stratégiai partnereként engedélyezte, hogy orosz csapatok, harci repülőgépek és egyéb haditechnika állomásozzon területén, ahol közös orosz-fehérorosz hadgyakorlatokat is tartanak. Minszk ahhoz is hozzájárult, hogy közös orosz-fehérorosz hadtestet állítsanak fel. 2022 február 24-én a Kijev elleni támadó hadoszlopok is Fehéroroszország területéről törtek Ukrajnára.

Büszke vagyok az összes fehéroroszra, aki folytatja az ellenállást az ország hibrid orosz megszállása ellen és harcol Belarusz függetlenségéért

– írta Szvetlana Tsihanouszkaja, a jelenleg emigrációban élő egykori belarusz elnökjelölt Twitter-bejegyzésében.

A Vjasna nevű fehérorosz emberi jogi csoport mai közlése szerint Macsuliscsiben egy nőt őrizetbe vettek, a letartóztatás oka, illteve a nő holléte azonban nem ismert. Arra vonatkozóan nincs információ, hogy van-e összefüggés az őrizetbevétel és a feltételezett szabótázsakció között. 

Az őrizetbe vételek gyakoriak fehérorosz földön a redszerellenes tiltakozások 2020-as erőszakos elfojtása óta. Akár egy közösségi médiafelületen közzétett bejegyzés a hatalomnak nem tetsző szellemiségű kommentálása is vezethet letartóztatáshoz. 


Fotó: Bangladesh Sangbad Sangstha