65 szakértő nyilatkozott Japánban és az Egyesült Királyságban arról, mit gondolnak, hogyan befolyásolja majd a mesterséges intelligencia a háztartások működését – írta meg a The Guardian nyomán az infostart.hu.

Ekaterina Hertog, az Oxfordi Egyetem mesterséges intelligenciával foglalkozó docense felhívta az emberek figyelmét arra a tényre, hogy a robotok minden bizonnyal képesek lesznek rögzíteni a körülöttük zajló történéseket, és arról akár jelentést is tehetnek. A szakember meglátása szerint a társadalomnak tisztában kell lennie az intelligens automatizálással teli otthonok által felvetett problémákkal is.

Nem hiszem, hogy a társadalmunk felkészült a magánéletet érintő jelentős változás azonnali kezelésére és elfogadására

– fogalmazott a tudós.

A technika fejlődésének pozitív oldala is van, ugyanis képes lehet előrelendíteni a nemek közti egyenjogúság ügyét, mivel az otthoni, fizetetlen munkát máig leginkább a nők végzik. Újfajta egyenlőtlenséget teremthet a robotok térhódítása, ám az is elképzelhető, hogy ezt majd csak a jobb anyagi körülmények közt élők engedhetik meg maguknak.

A Plos One folyóiratban közzétett kutatásban részt vevő szakemberek becslése szerint a gondozási munkáknak – például a gyermek tanítása vagy kísérése, illetve egy idős hozzátartozó gondozása – mindössze 28 százaléka automatizálható, viszont az élelmiszer-vásárlással töltött idő 60 százalékát meg lehetne spórolni egy okosrobot segítségével.

Arról, hogy ezek a masinák mi mindenre lesznek képesek a jövőben, már évtizedek óta kíváncsisággal tölti el az embereket, de a valóságban egy olyan robot, amely képes lenne kivinni a szemetet és felszedni a legókat a padlóról, mindeddig elérhetetlen maradt.

Ekaterina Hertog szerint hasonló a helyzetünk az önvezető autókkal: a technológia jelen van, de még nem sikerült a mindennapi életünk részévé tenni.

A kiemelt kép forrása: pixabay.com