A zsibavirág nem csak a Zalában, hanem a Bakonyban is jól érzi magát. Zalában akkor a legcsodálatosabb a táj, ha a domboldalakat sárga zsibavirágszőnyeg borítja, összeölelkezve a harsogó zöld fűvel, pipitérrel, a rózsaszín és lila vadvirágokkal.

A szakértők az írják róla:

"a virágok színének a kikelt kislibák sárga pihetollaihoz való hasonlóságára utal, és persze akkor nyílik, mikor azok kibújnak a tojásból. Hazai védelmét igazából nem tudni mi motiválta, ha van faj, aminél nem indokolt, akkor talán ez az eset az.

Természetes élőhelyei a lomboserdők, ahol elszórtan magányosan, vagy néhány töves állománnyal van jelen. Mint egy házi kedvenc, követi az embert mindenhová, a megművelt tájban, szőlőhegyeken, gyümölcsösökben, kertekben fölös számban fel is szaporodott.

Rafinált jószág, a hatékonyabb szaporodást elősegítendő virágai két alakban jelennek meg, egyikben a bibe áll ki a pártából, a másiknál a porzók, így a beporzást végző hártyásszárnyú közmunkások számára a kombinációs agymunka jelentősen csökken, csupán a begyűjtés, kaptárba szállítás feladatára kell koncentrálniuk."

Nyílik már a tőzike is, védett növények közül már a ciklámenhez hasonló színű kakasmandikó is megjelent a térségben. 

Fotók: Frisshirek, Zalaegerszeg