Az érdekeink, embereink, kultúránk, nyelvünk és területünk védelmezésekor egész népünk a haza védelmezője

- mondta Putyin több tízezer ember előtt.

Az orosz vezető kezet rázott az Ukrajnában közel egy éve elindított "különleges hadművelet" több résztvevőjével, méltatva bátorságukat - írja az MTI.

Igor Kimakovszkij, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva kijelentette, hogy keddre virradóra példátlan erejű ukrán tüzérségi támadás érte a Donyec-medence több városát, köztük Donyecket, Debalcevét és Mariupolt is.

Gyenyisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" megbízott vezetője korábban közölte, hogy a napokban ünnepelt évfordulók miatt a régióban fokozott készültségbe helyezték a légvédelmet. Ezekben a napokban van ugyanis az évfordulója a 2014-es "kijevi államcsínynek", a donyecki és a luhanszki régió "függetlensége" Moszkva általi tavalyi elismerésének, az Ukrajna ellen elindított háború kezdetének, valamint Oroszországban hagyományosan most ünneplik a haza védelmezőjének napját is.

Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajnától elcsatolt luhanszki régió megbízott vezetője a TASZSZ hírügynökségnek kijelentette, hogy az általa igazgatott területen biztonségi okokból lekapcsolták a mobil internet használatát.

Az oroszországi Voronyezs, Belgorod, és Kurgan megyékben szerda reggel megszólaltak a légvédelmi rakéták, és több helyi rádió is rakétatámadásra figyelmeztetett. A hatóságok szerint a hamisnak bizonyult riadót hackertámadás idézte elő.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, Hanti- és Manysiföldön, Nyizsnyevartovszkban tetten ért egy helyi lakost, aki diverzánsakcióra készült a helyi vasúthálózat kapcsolószekrényei ellen. Korábban hasonló kísérleteket az ukrán titkosszolgálatokkal hoztak összefüggésbe.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt csaknem félezer halottjuk és sebesültjük volt, s a veszteségek több mint felét a Donyeck körzetében vívott harcok során szenvedték el. A tábornok szerint az orosz haderő egyebek között megsemmisítette külföldi "zsoldosok" egy táborát a donyecki régióban levő Memrikben, továbbá egy vezetési pontot Dobrovilljánál, egy nagykaliberű aknavetőket és hozzájuk való lőszert gyártó üzemet Szumiban, valamint három hadianyagraktárat.

Fotó: Moszkva, 2023. február 22.
Vlagyimir Putyin orosz elnök koncertre érkezik a moszkvai Luzsnyiki Stadionba 2023. február 22-én, egy nappal a haza védőinek napja előtt.
MTI/AP/Kreml/Pool/Makszim Blinov