A kappan herélt és speciálisan hizlalt kakas, amelynek zsírosabb, porhanyósabb és kiadósabb a húsa, mint a többi baromfié. Mára viszont már szinte egy termelő sem foglalkozik vele hazánkban – írta a Magyar Mezőgazdaság nyomán a sokszinuvidek.24.hu.
A kappanok tartásával már az ókorban is bizonyítottan foglalkoztak, ma Kínában, Indiában, Japánban és Tajvanon, Európán belül pedig Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban elterjedt.
– írták.
A zempléni biológus házaspár, Raček Enikő és Raček L’ubomír néhány éve kezdte el a hagyományos kappantartást fiuk, Raček Ádám segítségével, aki córdobai állatorvosi tanulmányai során ismerkedett meg a spanyol gyakorlattal. A kiskakasok kasztrálását ivarérett korban, sebészeti úton, érzéstelenítéssel végzi.
A szlovák család körülbelül tíz éve foglalkozik kappantartással. A kakasokat a gödöllői haszonállat-génbanktól vagy kistermelőktől vásárolják. Több fajtával is kísérleteztek, amelyek közül leginkább az őshonos magyar fajták váltak be számukra, mivel ezek jobban alkalmazkodnak az éghajlati körülményekhez, de fontosnak tartják a hagyományok, a kulturális örökség megőrzését is. Kisebb számban már maguk is próbálkoztak tenyésztéssel, a nőnemű példányokat tojóként hasznosították tovább. Hosszú távú tervük a saját tenyészállomány kialakítása.
A hízott kappanokat 8-10 hónapos korukban, általában karácsony előtt vágják le. A hús minőségéhez hozzájárul a szabadtartás is, aminek ugyanakkor hátrányai is vannak.
– mondta a lapnak Raček Ádám.
Illusztrációs fotó: pixabay.com