A kappan herélt és speciálisan hizlalt kakas, amelynek zsírosabb, porhanyósabb és kiadósabb a húsa, mint a többi baromfié. Mára viszont már szinte egy termelő sem foglalkozik vele hazánkban – írta a Magyar Mezőgazdaság nyomán a sokszinuvidek.24.hu.

A kappanok tartásával már az ókorban is bizonyítottan foglalkoztak, ma Kínában, Indiában, Japánban és Tajvanon, Európán belül pedig Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban elterjedt.

A kasztrált kakasok súlyban jelentősen meghaladják a velük azonos fajtájú és korú társaikat, a hizlalás végső fázisában pedig több zsír rakódik le a bőrük alatt, a hasüregben és az izomrostok között, ezért lesz a húsuk omlós, szaftos és jellegzetes aromájú

írták.

A zempléni biológus házaspár, Raček Enikő és Raček L’ubomír néhány éve kezdte el a hagyományos kappantartást fiuk, Raček Ádám segítségével, aki córdobai állatorvosi tanulmányai során ismerkedett meg a spanyol gyakorlattal. A kiskakasok kasztrálását ivarérett korban, sebészeti úton, érzéstelenítéssel végzi.

A szlovák család körülbelül tíz éve foglalkozik kappantartással. A kakasokat a gödöllői haszonállat-génbanktól vagy kistermelőktől vásárolják. Több fajtával is kísérleteztek, amelyek közül leginkább az őshonos magyar fajták váltak be számukra, mivel ezek jobban alkalmazkodnak az éghajlati körülményekhez, de fontosnak tartják a hagyományok, a kulturális örökség megőrzését is. Kisebb számban már maguk is próbálkoztak tenyésztéssel, a nőnemű példányokat tojóként hasznosították tovább. Hosszú távú tervük a saját tenyészállomány kialakítása.

A hízott kappanokat 8-10 hónapos korukban, általában karácsony előtt vágják le. A hús minőségéhez hozzájárul a szabadtartás is, aminek ugyanakkor hátrányai is vannak.

Ezek a szárnyasok sokkal érzékenyebbek a stresszre, mint a kakasok, nehezebben viselik a ragadozótámadást vagy a kakasok közötti verekedést, ezért célszerű mihamarabb elkülöníteni őket az állománytól. A ragadozóktól pedig elektromos kerítéssel, hálóval kell védeni őket

– mondta a lapnak Raček Ádám.

Illusztrációs fotó: pixabay.com