Az elnöki sajtótájékoztatón Joe Biden megismételte, országa versenyt akar Kínával és nem konfliktust. Időpont említése nélkül közölte, tárgyalást tervez Hszi Csin-ping kínai elnökkel, emellett fontosnak nevezte a két ország közötti kommunikációs csatornák nyitva tartását is a diplomaták és katonai szakértők számára.

Az amerikai-kínai viszonyban az elmúlt másfél hét során feszültséghez vezetett, hogy egy kínai megfigyelő léggömb 8 napon keresztül sodródott az észak-amerikai légtérben, mielőtt az amerikai légierő február 4-én megsemmisítette.

Az elnök közölte, hogy

a múlt hétvégén Észak-Amerika felett lelőtt három azonosítatlan tárgy vélhetően nem kapcsolódik Kína léggömb-programjához, illetve más egyéb országhoz sem.

Hozzátette:

a hírszerzés elemzi és értékeli az eszközöket, de a jelenlegi feltételezések szerint azok nagy valószínűséggel üzleti vállalkozásokhoz, vagy kutatóintézményekhez tartoztak, amelyek időjárási, illetve egyéb tudományos méréseket folytattak.

Arról is beszámolt, hogy az amerikai kormány szigorítja a légtérben közlekedő legénység nélküli repülő eszközökre vonatkozó szabályokat. Az elnök utasítást adott nemzetbiztonsági tanácsadójának az amerikai légtérben közlekedő eszközökre vonatkozó szabályok felülvizsgálatára. Célnak nevezte a pilóta nélküli légi eszközök észlelési képességének javítását, az ilyen eszközök felbocsátására és üzemben tartására vonatkozó szabályozás frissítését, valamint egy naprakész és elérhető nyilvántartás felállítását az ilyen jellegű tárgyakról. Hozzátette: Antony Blinken külügyminiszter feladata lesz, hogy próbáljon meg egy globális normarendszerről megállapodni ezen a jórészt szabályozatlan területen - írja az MTI.

Fotó: Moneycontrol