A Szegedi Tudományegyetem tájékoztatása szerint a Földrajzi és Földtudományi Intézet Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék 2023-ban már tizenkettedik alkalommal rendez földrajzversenyt középiskolásoknak. Magyarország minden vármegyéjéből és a határon túlról, Erdélyből és Délvidékről, összesen 88 iskolából jelezték részvételi szándékukat a két fős középiskolai csapatok, akiket tanáruk segít a versenyre való felkészülés során.

A szervezők elmondták, hogy a járvány alatt online formában is megtartották a versenyt, tavaly újra jelenléti versenyt hirdethettek, ekkor már nagyobb volt az érdeklődés.

A Jakucs verseny első fordulóját online rendezik 2023. február 16-án, 14:00-16:30 óra között. Az első megmérettetés feladatait minden csapat saját iskolájában, tanári felügyelettel, az SZTE közoktatási CooSpace rendszerében oldja meg. A szervezők a korábbi 30, majd 40 csapat helyett, idén már 48 csapat számára biztosítják a személyes részvétel lehetőségét Szegeden 2023. március 31-április 1-én a középdöntőben, a Földrajzi és Földtudományi Intézet Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékén. A bejutott csapatokat és kísérőtanáraikat vendégül látják, szállást és étkezést biztosítanak számukra.

A péntek délutáni írásos középdöntőből a szombaton zajló országos döntőbe idén újításként már nem 8, hanem 24 csapat jut tovább. A döntőben versenyző csapatok három fordulóban mérik össze tudásukat: laborfeladatokat oldanak meg, egy szóbeli vitafeladatot adnak elő és kvíz is várja a versenyzőket.

Fotó: SZTE FFI Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék