Elmondták, látva az áldozatok számát, a családtagjaikat és otthonukat elvesztő túlélők fájdalmát, nem maradhattak részvét és együttérzés nélkül, ezért arra kérik a város lakóit, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz, és lehetőségeikhez mérten, akik tehetik, támogassák a törökországi földrengés elszenvedőinek megsegítését célzó akciójukat.

A polgármester kifejtette: elsősorban a közvetlen környezetünkben élők iránt tartozunk felelősséggel, azonban a katasztrófa mértékét figyelembe véve mindenképp szükségét érezték a szolidaritásuk kifejezésének. A kuratórium elnöke kitért arra, hogy Tarics Sándor, olimpiai bajnok vízilabdázónk 1948-ban Amerikába disszidált és San Franciscoban földrengésbiztos épületeket tervezett. Szerinte érdemes lenne a török vezetés figyelmét felhívni arra, hogy nézzék át Tarics Sándor munkáit.

Segíteni a Makó Város Fejlődéséért Közalapítvány számlaszámára való utalással lehet (számlaszám: 11735074-20515362, közlemény: törökországi földrengés). Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a török nagykövetséggel is, kíváncsiak voltak, hogy mire van szükségük. Ezek alapján matracokat, pelenkát, hálózsákot, fűtőeszközöket, ágyakat is várnak, ezeket a polgármesteri hivatalhoz lehet vinni (Makó, Széchenyi tér 22). A gyűjtés folyamatosan tart, nincs határideje.

Mint arról lapunk, a Frishirek.hu ma beszámolt, átlépte a 40 ezret a február 6-i törökországi földrengések török, illetve szíriai halálos áldozatainak száma és 47 ezer épület, bennük 211 ezer ingatlan semmisült meg. A török katasztrófavédelem számláján 8,3 milliárd líra (mintegy 155,2 milliárd forint) adomány gyűlt össze a katasztrófa sújtotta dél- és délkelet-törökországi térség számára.

Fotó: Farkas Éva Erzsébet Facebook oldala