A tengervíz közvetlen hasznosítására találtak megoldás az ausztrál Adelaide-i Egyetem vegyészmérnökei. Az eredmény azért is jelentős, mert a folyamatot előkezelő rendszerek és lúg hozzáadása nélkül tudják véghez vinni. A kutatócsoport egyik vezetője, Yao Zheng, az egyetem docense, a Vegyészmérnöki Iskola kutatója így fogalmazott az egyetem honlapján lévő cikkben: „Ahhoz hasonló teljesítményt mutat a munkánk, mint a meglévő fém alapú, érett vizes elektrolizátor."

A nemzetközi kutatócsoport másik vezetője az Adelaide-i Egyetem professzora, Shihang Qiao volt, aki ezt mondta: „Közel 100 százalékos hatékonysággal hasítottuk fel a természetes tengervizet oxigénre és hidrogénre, hogy zöld hidrogént állítsunk elő elektrolízissel, egy nem értékes és olcsó katalizátor felhasználásával egy kereskedelmi elektrolizátorban.”

Előkezeletlen tengervíz, mint nyersanyag

A kutatás során tehát tengervizet használtak nyersanyagként, de úgy, hogy nem volt szükség előkezelési folyamatokra, mint pl.fordított ozmózisos dezoláció, vagy lúgosítás, vagy akár tisztítás. Az általuk kifejlesztett technológia és a kereskedelmi forgalomban lévő elektrolizátor teljesítménye szinte megegyezik a köztudottan nagy tisztaságú, ionmentesített víz alapanyagában működő platina/irídium katalizátorok teljesítményét.

Fontos előrelépés ez környezetvédelmi szempontból- tudhatjuk meg Zheng docenstől. A nagy tisztaságú víz-elektrolittal működnek a mostani elektrolizátorok.

A „zöld gondolkodást” tekintve fontos információ, hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal létrehozott energia részleges, vagy teljes helyettesítésére szolgáló hidrogén iránti igény óriási növekedést mutat, így az amúgy is kevés mennyiségben lévő édesvízkészletek felhasználása is megnövekedett.

A tengervízre azonban tekinthetünk úgy is, mint egy végtelen erőforrásra, amely ráadásul természetes elektrolitnak számít. Különösen olyan helyeken igaz ez, ahol hosszúak tengerpart-vonalak és rengeteg a napfény. Ott, ahol viszonylag kevés a tengervíz, vagy a napsütés nem elégséges, nem praktikus ez a technológia.

A tengervíz elektrolízis

Ez még a fejlesztés első szakaszában van a tiszta víz elektrolíziséhez képest, mert a tengervíz felhasználásának folyamata és az elektródák egyes reakció korróziót váltanak ki. Zheng docens így fogalmazott: "Mindig szükséges a szennyezett vizet a hagyományos elektrolizátorok víztisztasági szintjére kezelni, beleértve a sótalanítást és az ionmentesítést, ami növeli a folyamatok működési és karbantartási költségeit"

A kutatócsoport tudományos kutatási anyagát közzé tette a Nature Energy-ben

Fotó: pixabay, indaily.com