Ahogy arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, megyénkből többen is kiutaztak a múlt hétfői, tragikus török földrengés helyszínére, hogy segítsék az áldozatok mentését.

Jászberényből a Kutyákkal az Életért Alapítvány képviseletében Szabó Gábor Gogóval, Mező Marcell Blackkel, Szolnokról pedig az Életjel Mentőcsoporttal Túri László Smile-val, Kröpfl Erzsébet pedig Soleillel siettek a bajbajutottak segítségére.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere mindkét szolnoki mentőst és négylábú társát külön posztban méltatott (itt és itt), hazaérkezésükről pedig külön videóval is hírt adott Facebook-oldalán:

hazaérkezett Antakyából a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata, a HUBA Rescue24, köztük a szolnoki Kröpfl Erzsébet és Soleil kutyája! Nyolc életet mentettek meg odakint, éjjel-nappal, fáradhatatlanul kutattak a romok között túlélők után. Ilyenek az igazi szolnoki és magyar hősök!

A mentősök hazaérkezéséről külön posztban emlékezett meg Budai Lóránt, Jászberény polgármestere is, aki a jászberényiek mellett a hatvani tűzoltók áldozatvállalását is kiemelte:

Igazi hősök vagytok! Büszkék vagyunk rátok! Köszönöm nektek és mindenkinek, akik bármilyen módon segítette és támogatta munkátokat

- írta bejegyzésében a városvezető. Az Életjel szolnoki mentőcsoportjának nyilvános Facebook-oldalában beszámolókat is olvasni. Vasárnap egy kapcsolattartójukon keresztül értesülhettünk a mindennapi embert próbáló körülményekről. Aznap csak elhunyt embereket találtak, és már nagyon elfáradtak:

Annyira fáznak már, hogy borzasztó. Kedd óta a folyamatos hidegben vannak. Nem kaptak fűtést, minuszok vannak a sátorban. Reggelre viszont csurom vizesek a lecsapódó pára miatt. És abba a vizes ruhába mennek dolgozni. Autó nincs, kilómétereket gyalogolnak mindennap, egyik helyszínről a másikra. Ma nagyon örültek, mert elég sokáig sütött a nap, talán plusz 10-12 fok is volt. Kicsit fel tudtak melegedni. [...] Nem panaszkodtak, csupán kérdezősködtem és válaszoltak.
A kiemelt kép forrása: az Életjel Szolnoki Mentőcsoport Facebook-csoportja