Üdvözlök mindenkit, Elindultunk Törökországba a földrengésre - jelentette be kedden a Facebookon a miskolci Spider Mentőcsoport vezetője. Lehoczki László elmondta, tegnap óta, a földrengésről szóló hírek óta a zöld jelzésre vártak, hogy indulhassanak.

Mint mondta, a Spider Mentőcsoportot több mint 23 évvel ezelőtt alapította, annak azóta is vezetője és a világ számtalan pontján segítettek már korábban természeti katasztrófák után. "El sem képzelhető, hogy egy földrengésre ne menjek ki és ne segítsek. Törökország tegnap személyesen megkeresett és kérte a segítségemet. Természetesen megyünk. Mindenki vigyázzon magára!" . írja Lehoczki László.

Mint ismert, Lehoczki László mentőkutyája volt Mancs, a híres miskolci mentőkutya, akinek a belvárosban, a Szinva terasszal szemközt, a villanyrendőrnél szobrot is állíttatott 2006-ban Miskolc. A Spider Mentőcsoport Törökországban sem először jár segíteni: 1999. augusztus 17-én Izmitben volt egy nagyon súlyos (a hétfőiig az ország legsúlyosabb) földrengése, ahol a mentőcsoport Manccsal együtt segédkezett. A mentőkutyát éppen az itteni mentés tette híressé, ugyanis a hároméves Hatirát 82 óra után mentették ki Mancs segítségével a romok közül.

A szervezet 1996 júniusában alakult meg Miskolci Speciális Felderítő- és Mentőcsoport néven. Tagjai önkéntes személyek, akik karitatív módon végzik mentési és felderítési tevékenységüket, saját kutyáikkal és felszerelésükkel. Életmentő tevékenységükért 2010-ben Magyar Sport kategóruiában megkapták a Prima Primissima, Megyei Prima Díját.

Ahogy arról a frisshírek.hu is beszámolt, erős földrengés rázta meg tegnap éjjel Törökország és Szíria környékét, ami erőteljes utórengésekkel folytatódott a hétfői és a keddi nap folyamán. A rengeteg áldozatot követelő tragédia helyszínére magyar delegáció is utazott.

Fotó: Lehoczki László Official Facebook