A lelőtt léggömb nem az Egyesült Államok, hanem a Kínai Népköztársaság tulajdona. A kínai kormány továbbra is határozottan védelmezni fogja törvényes jogait és érdekeit

- jelentette ki a szóvivő.

Mao Ning ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a léggömb kizárólag polgári célokat szolgált, és nem jelentett fenyegetést az amerikai nemzetbiztonságra.

A kínai álláspont szerint a meteorológiai léggömb egy eltévedt, az időjárás megfigyelésére szolgáló légi eszköz volt, melynek nem volt katonai jellegű küldetése - írja az MTI.

Ezzel szemben Washington egy kifinomult, magasan repülő hírszerző légi eszköznek minősítette a tárgyat. Közlésük szerint február 4-én Dél-Karolina állam partjainál, az óceán fölött lőtték le a léggömböt.

Az Egyesült Államok jelenleg elemzés céljából az Atlanti Óceánból gyűjti össze az eszköz roncsait titkosszolgálati szakértők bevonásával. A maradványok egy része a vízfelszínen úszott, ezeket gyűjtötték be először. Az időjárási körülmények egyelőre nem tették lehetővé a mélytengeri kutatást a léggömb elsüllyedt darabjai után

– jelentette be John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. Amerikai tisztviselők közlése szerint nem tervezik a léggömb maradványainak visszaszolgáltatását Kína számára - az AFP hírügynökség jelentése szerint.

A léggömb maga 200 láb, azaz 60 méter magas volt, súlya sok ezer fontot nyomott, mérete egy regionális repülőgépéhez volt fogható. A roncsokat terveik szerint az amerikaiak gondosan fogják tanulmányozni.

A légi eszköz képes volt manőverezésre: fel tudott gyorsulni, le tudott lassulni, irányt tudott változtatni. De a legfontosabb szerepet a légáramlat töltötte be, mint navigációs vektor: a szelek mozgatták nagy magasságban a levegőben.

Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes a hét végén kijelentette, a légi jármű „teljesen véletlenül” jutott az Egyesült Államok légterébe, majd kiemelte, hogy „civil eszközről” volt szó. Azt is Washington szemére vetette, hogy akkor lőtték le a léggömböt, amikor az már elhagyta volna az amerikai légteret.

A pekingi vezető diplomata szerint

az Egyesült Államok súlyos csapást mért a két ország kapcsolatainak stabilizálására és fejlesztésére irányuló erőfeszítésekre, melyekről Hszi Csin-ping kínai elnök és amerikai hivatali partnere, Joe Biden novemberi találkozóját követően döntöttek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a kémléggömb-ügy kipattanását követően döntött pekingi látogatása elhalasztásáról.

Fotó: Washington, 2023. február 3.
Patrick Ryder, a légierő dandártábornoka, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője 2023. február 3-i sajtóértekezletén Washingtonban. Itt közölte: az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést az emberekre. Peking szerint a léggömb meteorológiai kutatásokat végzett, ám irányíthatatlanná vált.
MTI/AP/Alex Brandon