Mindegyikük jól van

– mindez Menczer Tamás külügyi államtitkár keddi Facebook-bejegyzéséből derült ki, amit a hang.hu vett észre.


Amennyiben tudomásuk van olyan magyar állampolgárról, aki a földrengés által sújtott térségben tartózkodik, kérem, hogy jelezzék a konzuli szolgálatnak vagy az ankarai nagykövetségünknek!

– fűzte hozzá a poszthoz Menczer Tamás.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, tegnap ugyanezt kérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor bejelentette, hogy átmenetileg kiürítették az ankarai magyar nagykövetséget. A tárcavezető akkor még egyetlen olyan magyar állampolgárról beszélt, aki a katasztrófa sújtotta térségben tartózkodik.

Mint megírtuk, tegnap hajnalban több – 7,8 -es erősségű földrengés történt – Törökország központi részén, illetve Szíria északnyugati területein. A déli órákban aztán újabb hatalmas, legalább 7,6-os erősségű rengés rázta meg Törökországot.

Recep Tayyip Erdogan török elnök ma arról beszélt, hogy a szerencsétlenség törökországi halálos áldozatainak száma 3549-re, a sebesültjeinek száma pedig 22 168-ra emelkedett. Az államfő három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett.

Több magyar mentőcsapat is elindult a bajba jutottakon segíteni.

Fotó: Összedőlt lakóház romjai előtt gyalogolnak emberek a dél-törökországi Hatay tartományban lévő Iskenderunban 2023. február 7-én. Előző nap hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja az ötezret. Törökországban 4758 összedőlt épületből közel 8000 túlélőt mentettek ki. MTI/EPA/Erdem Sahin