Az MTI tudósítása szerint Erdogan

egyúttal katasztrófaövezetté is nyilvánította az érintett térséget.

Közölte azt is, hogy a szerencsétlenség törökországi halálos áldozatainak száma 3549-re, a sebesültjeinek száma pedig 22 168-ra emelkedett.

A legnagyobb vígaszunk, hogy több mint 8 ezer állampolgárunkat egészségben mentettük ki a romok alól

– fogalmazott.

Rámutatott arra is, hogy

a szakértők szerint a mostani földrengés példátlan a világon.
Nemcsak a Török Köztársaság történetének, hanem a világ egy legnagyobb sorscsapásával állunk szemben

– hangsúlyozta Recep Tayyip Erdogan.

Elmondta továbbá – írta meg a BBC nyomán a hvg.hu, hogy összesen hetven ország – köztük Magyarország is – segítséget nyújt a mentésben, az otthonuk nélkül maradt túlélőket pedig a népszerű turistacélpontnak számító Antalya szállodáiban tervezik ideiglenesen elszállásolni.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, tegnap hajnalban több – 7,8 -es erősségű földrengés történt – Törökország központi részén, illetve Szíria északnyugati területein. A déli órákban aztán újabb hatalmas, legalább 7,6-os erősségű rengés rázta meg Törökországot.

Erdogan török elnök hétnapos nemzeti gyászt hirdetett, miközben több magyar mentőcsapat is elindult a bajba jutottakon segíteni.

Fotó: Összedőlt épület törmelékén ül egy nő a dél-törökországi Osmaniye tartományban levő Nurdagiban 2023. február 7-én. Előző nap hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja az ötezret. Törökországban 4758 összedőlt épületből közel 8000 túlélőt mentettek ki. MTI/AP/Halil Hamra