Az MTI tudósítása szerint az ellenzéki politikus arra emlékeztett, hogy – amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt – a kormány nemrégiben döntött arról, hogy fél évre biztosítja a dunaferres munkavállalók bérét.

A Párbeszéd elnökségi tagja szerint ez megnyugtató a Dunaferrben dolgozók számára, azonban

továbbra is kérdés, hol késlekedik az új befektető.

Rámutatott, néhány hónappal ezelőtt a gyár akkori vezetése mintegy 13 milliárd forintot kért arra, hogy fenn tudják tartani a termelést. Akkor a kormány ezt nem támogatta, most viszont 16 milliárd forintot ad kölcsön.

A gyárnak akkor van lehetősége visszafizetni majd ezt a kölcsönt, amit a bérgarancia-alapból kaptak a munkabérek kifizetésére, ha folytatódik a termelés a gyárban

– mondta Szabó Zsolt, jelezve, most azt látják, hogy nem megy a kohó, nem működnek a hengerművek és alig működik a kokszoló.

Ahhoz, hogy a vasmű túl tudjon élni, arra van szükség, hogy beinduljon a termelés és teljes terjedelmében folytatódjon az acélgyártás Dunaújvárosban

– jelentette ki a város alpolgármestere.

Szabó Zsolt szerint

a dunaújvárosiak várják az új befektetőt, azonban kérdéses számukra, hogy a kormány most miért kölcsönt ad, miért nem valódi megoldást, egy befektetőt biztosít a gyár tovább éléséhez.

Az Argus eközben arról számolt be, hogy két cég érdeklődik jelenleg a dunaújvárosi Dunaferr megvásárlása iránt, Ukrajnából a Metinvest, valamint a brit-indiai Liberty Steel. Megállapodás még nincsen, de a jövő héten már lehet.

Hogyan jutott el eddig a cég? A történetet a frisshirek.hu folyamatosan nyomon követte:

  • az üzemeltető cég december elején csődöt jelentett;
  • a dolgozók a teljes bérük helyett csak kétszázezer forintot kaptak;
  • a kormány előállt egy Dunaferr-re írt rendelettel, ami lehetővé tette a felszámolási eljárás megindítását, és ideiglenes vagyonfelügyelő kihelyezését;
  • a rendelet megjelenését követő napon a Fővárosi Törvényszék hivatalból elrendelte a cég felszámolását, és döntött az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről.

Fotó: Facebook/Szabó Zsolt oldala