Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint csütörtökön a felhőátvonulások mellett az ország nagy részén többórás napsütés várható, de a szélvédett délnyugati és északkeleti részeken tartósabban felhős lehet az idő.

Elszórtan valószínű záporos csapadék, hózáporra nagyobb esély a magasabban fekvő helyeken és északkeleten van. Néhány záport dörgés, villámlás kísérhet.

A nyugati, északnyugati szelet nagy területen kísérik erős, helyenként viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 Celsius-fok között valószínű. Késő este -2 és +4 fok közötti értékeket mérhetünk.

Az OMSZ arra figyelmeztet, hogy

  • Napközben a hegycsúcsokon, kiemelten a Dunántúli- és Északi-középhegység területén, valamint a záporok környezetében kell kritériumok szerinti széllökésekre számítani.
  • Elsősorban a Dunántúlon, és a Tiszántúlon alakulhat ki néhány zivatarcella. A zivatarokhoz jég- és hódarazápor, illetve viharos széllökések társulhatnak.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint ma

gyenge hidegfronti hatás várható.

A frontérzékenyeknél

  • görcsös panasz,
  • fejfájás,
  • vérnyomás-ingadozás,
  • rosszullét,
  • de a legmelegebb tájakon migrén is felléphet.
A szeles idő tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, emellett ingerlékenységet, nyugtalanságot is kiválthat.

Alacsonyabb lesz a hő- és a komfortérzetünk, napos időszakok viszont javíthatják a hangulatunkat.

Nagy lesz a megfázás veszélye, ezért tanácsos melegen, rétegesen öltözni.

Többfelé alakulhatnak ki futó záporok, helyenként hózáporok, hódarazáporok, így a közlekedőknek vizes, csúszós útszakaszokra kell számítaniuk.

A nyugatias szelet sokfelé élénk, erős lökések kísérhetik, de északon-északnyugaton és az intenzívebb gócok környezetében viharos széllökés is előfordulhat. Emiatt jelentősebb mértékben csökkenhet a járművek menetstabilitása.

Illusztrációs fotó: Pixabay