Február 6-ától, vagyis jövőhét hétfőtől négy hónapra lezárják az átmenő forgalom elől a Meggyesalja utca - Reményi Ede utca - Rácz György utca közötti útszakaszt – írja szerdai közleményében a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy a következő négy hónapban az útzár által érintett területre a mentőkön, a tűzoltókon, illetve a szemétszállítást végző járműveken kívül kizárólag az ott lakók hajthatnak majd be. Mint írják, a korlátozás ideje alatt a környéken torlódásokra kell számítani. „A város nyugati irányából érkezők az északi tehermentesítő út felé kerülhetnek, vagy a Nagyváthy utcánál térhetnek le a Szent István út irányába” – hangsúlyozzák. A munkálatok leginkább a Diósgyőrből a belváros felé irányuló forgalmat érintik, az autósoktól fokozott figyelmet kérnek a következő időszakban.

A lezárásra a Dayka Gábor utca meghosszabbítása, vagyis az úgynevezett Dayka-átkötés projekt kapcsolódó beruházás bontási és építési munkálatai miatt van szükség, amint az ismert, a beruházás a nyár végén, ősz elején az új szakasz útjában lévő házak bontásával kezdődött, a területen már az új út nyomvonalai is láthatóak. Az elmúlt hónapokban a kivitelező kicserélte a vízvezetékeket a Petőfi utca, Kálvin János utca és Rácz György utca, a beruházással érintett szakaszán, a munkálatok miatt a környéken folyamatosan változik a forgalmi rend.

A beruházás eredményeként a Dayka utca meghosszabbításával létrejövő kétsávos váltja ki jövő tavasztól-nyártól a Rácz György utcai közlekedést. Az önkormányzat korábban hangsúlyozta, a fejlesztés célja a belváros és a Szent István tér környezete forgalmi terhelésének csökkentése.

A tervek a Dayka Gábor és a Meggyesalja utcán között szerint egy kétszer egy sávos, zöldsávval és járdával ellátott útszakasz épülhet meg. A kiviteli tervekben négy útszakaszt említenek, melyet érint a beruházás: a Meggyesalja utca azon szakaszát, mely az új út és a Rácz György utca közé esik; a Meggyesalja utca azon szakaszát, mely az új út és a Reményi Ede utca közé esik; magát új kialakítású utat, mely a Dayka Gábor utca folytatása és a Petőfi Sándor utca rövid szakaszát, mely az új útkeresztezés területét foglalja magában.

A több mint egymilliárd forintos, TOP-os és önkormányzati forrásból megvalósuló fejlesztés részeként jelzőlámpás csomópontot építenek majd ki a Rácz György – Meggyesalja utca; Dayka utca – Meggyesalja utca; Dayka utca – Petőfi utca és a Dayka utca – Hunyadi utca között, míg Kálvin János utcánál jelzőlámpás gyalogátkelőhely létesül majd. Ezen túl az érintett utcákba becsatlakozó utak egy-egy szakasza is megújul majd.

A Dayka Gábor utca négysávosításának és meghosszabbításátnak első szakaszát egyébként még 2009-2011 között végezték el, akkor az Észak-Tehermentesítő (ÉTM) út és a Kis-Hunyad, valamint a Kis-Hunyad és a Hunyadi utcák közötti szakaszokat szélesítették, a Hunyadi utca és a Petőfi utca között pedig egy új Szinva-híd építésével egy teljesen új szakasz is létrejött. Ennek a munkának a folytatása a jelenlegi beruházás, ami várhatóan idén őszre készül majd el.

Fotó: Google Maps