Január 27-én átvágták a szalagot és a MET Gerjen Solar Park naperőmű megkezdte kereskedelmi működését – adott tájékoztatást Romhányi Károly, Gerjen polgármestere. A polgármester úgy fogalmazott, hogy már két zöld energiatermelő is üzemel a szomszédságukban, egyrészt a Paksi Atomerőmű, másrészt a most átadott 37 megawattos naperőmű.

Gerjen életében a naperőmű hatalmas lehetőség, hiszen a MET Csoport megújuló erőműve olyan bevételi forrás a településnek, amely a fejlesztési lehetőségeiket is tovább bővíti a jövőben - írta Romhányi Károly.

A most átadott MET Gerjen Solar Park kapcsán górcső alá vettük a svájci központú MET-et, amelyet még a kétezres évtized végén alapították, éppen abban az időszakban, amikor Orbán Viktor és csapata újabb lendületet vett a hatalom megszerzéséért - és a cég jelenleg is ezer szállal kötődik a politikai elithez.

A 2010-es évek első felében az MVM helyett a MET importálhatott gázt Magyarországra és ebből egy-két év alatt több tízmilliárd forint profitra tett szert. Habár a MET akkor arra hivatkozott, hogy a magyar kormány és az MVM ügyetlen volt és a MET csak kihúzta őket a csávából, az esetet évek múltán elemzés alá vonó budapesti korrupciós kutatóközpont megálapította, hogy a folyamatokat nem magyarázta, hogy az állam elszúrt valamit, piaci körülmények között a MET nem juthatott volna azokhoz az előnyökhöz, amelyeket élvezett - világít rá a hvg a 2023. január 26-i print kiadásában.

A lehetséges magyarázatok között szerepelt a haveri kapitalizmus, az állam foglyul ejtésének a gondolata, ami ugyan megengedi annak lehetőségét, hogy az államnak is hasznára volt a MET tudása, ám azt is világossá teszi, hogy az állam ki is szolgálta a gazdasági szereplő érdekeit.

Az indulótőkét offshore - valószínűleg a Gazpromhoz is kötődő - orosz érdekeltségek, valamint a MOL adták, majd pár év múlva az oroszokat és a Molt is kivásárolta a menedzsment, élén a volt molos Lakatos Benjaminnal. A MET ma már Európa 27 országának gázpiacán van jelen, egyre másra alapítja megújulóenenergia-termelő projektjeit, és olyan sikeresen beágyazódott a kontinens energiapiacára, hogy a napokban a német gázellátásban is kulcspozícióhoz jutott.

Ezzel együtt orosz kapcsolatait sem tagadja meg, még ha manapság nem is kérkedik velük. Szerbiában a Gazprommal felesben tulajdonosa egy szélerőműprojektnek, és bár Lakatos Benjamin már 2019-ben is beszélt arról, hogy több lábon kell állni, azt is hozzátette, hogy

Oroszország nehézsúlyú a térségben, ez a szerep nem fog változni, és nem is kell változnia.

Jelenleg az MNB növekedési kötvényprogramjának az egyik legnagyobb nyertese a MET Hungary Solar Park lett, amely több, mint 60 milliárd forintot tudott felszívni napelemparkjának kiépítésére.

A december 1-én az Energiaügyi Minisztérium vezetőjének kinevezett Lantos Csaba is a MET csapatából jött - ugyanis a portfolio.hu szerint 13 évig volt az igazgatóság elnöke. Lantossal egyidejűleg tehát érkezett a kormányzat energia szegmenségbe szakmai tudás, orosz kapcsolat, valamint érdekeltség a megújuló energiában - kérdés, hogy ezekből mi lesz az, ami nemcsak egyes gazdasági szereplők, hanem az egész ország javára szolgál.

Lantos csapatának az új vezetőség kinevezésekor kiadott közleménye szerint a minisztérium azt várja Mátrai Károlytól - aki 2020 óta szintén a MET Csoport romániai, majd spanyolországi leányvállalatánál dolgozott - hogy tovább fokozza a nemzeti nagyvállalat nemzetközi jelenlétét és jelentőségét, mi több, regionális bajnokká váljon.

A rezsicsökkentés és a drága orosz gáz alatt megroggyant MVM-csoport a MET-tel találja szemben magát a piacon - vagy közvetlenül a szomszédjában a most átadott MET Gerjen Solar Parkban.

És végszónak egy párhuzam a Paksi Atomerőmű és a MET Csoport között - mégha csak a nevében is. Az erőműben ugyanis használatos a MET szó, ami a Minimális Ellenőrizött Teljesítményt jelenti, a reaktor teljesítményre vonatkoztatva, mely a főjavítások visszaindulási szakaszában használatos kifejezés (MET-re hozás).

Fotó: Romhányi Károly polgármester Facebook oldala/videó: MET Group