Az ukrán külügyi tárca Orbán Viktor a Mathias Corvinus Collegium csütörtöki zárt körű konferenciáján mondott kijelentésére reagált. A magyar miniszterlenök Európai Unió és Magyarország viszonya mellett hosszú fejtegetésekbe bocsátkozott az orosz-ukrán háborúról, azt állítva, Oroszország célja, hogy „kormányozhatatlan ronccsá” tegye Ukrajnát, és ez sikerül is neki. 

Senkiföldje. Olyan mint Afganisztán

– mondta a miniszterelnök a Magyarországgal szomszéd országról.

Nyikolenko a Facebookon azt írta,

hogy az ilyen kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok, hozzátette, hogy Budapest folytatja azt az utat, amelynek célja a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétele.
 

A külügyi szóvivő a közösség oldalán a posztját úgy zárt:

A magyar nagykövetet behívjuk az ukrán külügyminisztériumba egy őszinte megbeszélésre. Fenntartjuk a jogot, hogy válaszul más intézkedéseket is hozzunk.

fotó: Budapest, 2023. január 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) kötetlen beszélgetésen fogadja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án. A kormányfő mellett Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója (j3) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán