Látványos videót tett közzé a Zsófia-kilátót újjáépítő Borsod Bos 2004 Kft. a kilátók királynőjének újjáépítéséről. A felvételt a napokban tették közzé, és az újjáépítés folyamata mellett régi felvételeket is bemutatnak benne.

 

Az újjáépült Zsófia-kilátót tavaly augusztusban adták át, és ősszel elnyerte az Év kilátója címet is az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) internetes szavazásán.

Amint az ismert, az első Zsófia-kilátó 1900-ban épült, nevét a Lillafüred névadójaként ismert, Vay Erzsébet édesanyjáról, Teleki Zsófiáról kapta.  A kilátó mindkét világégést sértetlenül úszta meg, végzete végül egy másik, Lillafüred mai arcát meghatározó építkezés lett. A második világháborút követően kezdték el építeni a hegyoldalba vájt híres, vagy inkább hírhedt Szikla nevű katonai légvédelmi harcálláspontot. Ennek létezése nem fért össze a felette álló és igen népszerű turisztikai célponttal, ezért a Zsófia-kilátót lebontották és a helyén a radarállomás antennája állt 1989-ig. Az újjáépítést már hosszú ideje tervezték, a munkálatok végül 2021 őszén kezdődtek meg.

Fotó: Lillafüred Online