Azt eddig is lehetett tudni, hogy az orosz Gazpromtól az MVM csoport hosszú távú szerződés keretében vásárolja a földgázt. A szerződés részleteit természetesen nem hozták nyilvánosságra, de annyi azért kiderült, hogy ennek árazása kéthónapos csúszással a tőzsdei jegyzéseket követi.

Novemberben még valamelyest csökkent az orosz importgáz átlagára Magyarországon, de így sem sokkal maradt el az egy hónappal korábbi történelmi csúcstól. Az Eurostat külkereskedelmi statisztikái szerint egy köbméter átlagosan közel két és fél euróért, akkori árfolyamon 965 forintért érkezett az országba. A tőzsdei piaci ár akkor már az egy eurót sem érte el. A lap elemzéséből kiderül, hogy a két hónapos csúsztatás miatt a gosszútávú hatások elvileg kiegyenlítődnek.

A G7 szerint jobb megközelítés, ha más országok hasonló áraihoz hasonlítjuk az árat a tőzsdei jegyzések helyett. Novemberben például messze nálunk volt a legdrágább az orosz gáz. Még az ezen a listán második helyen álló lettekhez is nagyjából 7 százalékkal olcsóbban érkezett egy köbméter mint hazánkba, az EU-s átlagár pedig ötödével volt alacsonyabb a magyarnál.

A portál kiemeli, hogy az eltitkolt MVM-Gazprom-megállapodásra semmiképpen nem vethet jó fényt, hogy itthon a legmagasabbak között van az orosz importgáz ára. Pláne úgy, hogy nem csak a térségben, és nem csak egyes hónapokban, hanem hosszabb távon is. Ez a folyamat ráadásul beállni tűnik, hiszen a novembert megelőző hónapokra is ugyanez volt a jellemző, hogy 15 százalékkal drágábban vásárolhattuk a gázt a tagállamoknál. Ha az egész tavalyi évet vizsgáljuk, akkor ez pedig 30 százalékra emelkedik - állapítja meg a G7.hu.

Fotó: pixabay.com