2024.02.23., péntek - Alfréd
Budapest: 10o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Tavaly nyári szintre erősödött a forint az euróhoz képest - Az MNB szerint már látszik a drágulás vége

frisshirek.hu | 2023. január 24. - 18:41
Tavaly nyári szintre erősödött a forint az euróhoz képest - Az MNB szerint már látszik a drágulás vége

A forinterősödés hátterében az állhat, hogy jegybank még szorosabbra húzta a gazdasági nadrágszíjat az idei első kamatdöntő ülésén. Kedden bejelentették, hogy MNB fenntartja a 18 százalékos irányadó kamatot, amíg az ország kockázati megítélése nem javul trendszerűen.

Az eurót este hat órakor 389,88 forinton jegyezték a kora reggeli 395,13 forint után. Napközben a jegyzés 398 forint közelében is járt a jegybanki kamatdöntés bejelentését megelőzően. A forint a délután folyamán lendületes erősödésnek indult.

A dollár jegyzése este hat órára 358,57 forintra csökkent a kora reggeli 363,00 forintról. Napközben a dollárt 366 forinton is jegyezték. A svájci frank jegyzése estére 388,54 forintra ment le a reggeli 394,00 forintról, miután megjárta a 397 forintos szintet is.

Kedd esti jegyzésén a forint 2,4 százalékkal áll erősebben az év eleji kezdésnél az euróval, közel 4 százalékkal erősebben a dollárral, és 3,8 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben - írja az MTI.

Kamatdöntés - MNB-alelnök: a jelenlegi eszközöket használja a jövőben is a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank az eddig bevezetett eszközöket alkalmazza a jövőben is annak érdekében, hogy a monetáris transzmisszió még hatékonyabbá váljon, a jelenlegi kamatkondíciók a kockázatok trendszerű javulásáig fennmaradnak

- mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az alapkamat 13 százalékos szintjét fenntartó ülést követő online háttérbeszélgetésen, kedden.

Kiemelte: változatlanul 18 százalék lesz az egynapos betéti tender kamata, a tendereket a jegybank ezentúl is naponta megtartja.
Az MNB a kötelező tartalékráta emelésében továbblép, április elejétől 10 százalékra emeli annak szintjét az eddigi 5 százalékról, illetve február elejétől heti rendszerességgel diszkontkötvény-aukciókat indít - hívta fel a figyelmet. A cél az, hogy az egynapos betéti kamaton keresztül meghatározott kamatkondíciók minél hatékonyabban érvényesüljenek - fűzte hozzá.

Fordulat körvonalazódik az élelmiszerárak alakulásában is, a gabonapiacon már meg is indult az árak mérséklődése, de más részpiacokon is hasonló folyamatok várhatók - jegyezte meg. Ezen felül belföldi oldalról a kiskereskedelmi forgalom szűkülése is "fegyelmező erőként" hat az árazásra - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a jegybank és a Gazdasági Versenyhivatal szorosan együttműködik a költségek feletti áremelkedések letörésében.

Az infláció decemberben elérte a 24,5 százalékot, a novemberhez képest mért 2 százalékpontos emelkedést az üzemanyagársapka kivezetése okozta, amelynek hatása januárra is átnyúlik

- húzta alá.
Virág Barnabás kiemelte, hogy

a gazdaság megítélése szempontjából "kulcsfontosságú" folyó fizetési mérleg "túl van a mélyponton", a következő hónapokban és az év egészében javulni fog az egyenleg.

A gazdasági növekedés lassulása folytatódott, két egymást követő negyedévben visszaesés következett be, ugyanakkor

2023 egészében "jó esély van arra, hogy a pozitív tartományban maradjon a mutató"

- mondta.

Az MTI azon kérdésére, hogy mit gondol a Fitch Ratings megállapításáról, miszerint nem kellően hatékony a monetáris transzmisszió, azt mondta, hogy az üzenet egyértelmű.

"Amit a gazdaságpolitikai döntéshozó ebben a közegben tehet, az, hogy figyelembe veszi ezeket az üzeneteket, hiszen minden ilyen minősítés egy tükör arról, hogy a gazdaságunk hogyan működik, ami erősen kitett annak, hogy a befektetők a nap végén ezt a tükröt hogyan olvassák"

- fogalmazott az MTI tudósításában.