A Sóstó üzemi vízszintje 107,5 centiméter, amelyet a mostani, csapadékos időszaknak hála bőven meghaladtunk, 120 centiméter körüli a vízállás
- jelentette be Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere Facebook oldalán. 
A Sóstó, amelynek vízszintje jelenleg 13,5 centiméterrel magasabb, mindössze két és fél kilométerre található Székesfehérvár belvárosától. A természetvédelmi terület közkedvelt kirándulóhely, ahol Látogató-, és Vadvédelmi Központ is várja az aktív pihenésre vágyókat.  
A Sóstó mimndemellett egy mintaprojekt helyszíne is, amely a tavalyi aszályban kiemelkedő szerep kapott. A város megtisztított szennyvizét vezették bele, és ezzel a szintfenntartással elkerülték a tó kiszáradását, bizonyítva a módszer szélsőséges körülmények közötti működőképességét is.
Ehhez a vármegye vízműtársaságával működött együtt Székesfehérvár. A FEJÉRVÍZ Zrt röviden csak ennyit írt erről:
a vállalat e területen felhalmozott tapasztalatait, szakértelmét felhasználva, nagy örömmel működik közre a város ölelésében lévő, egyedülálló természetvédelmi értékeket hordozó Sóstó biológiai sokszínűségének fenntartásában.
A polgármester szerint a mostani, magas vízszint azért is kedvező, mert nagyban megkönnyíti a kisebb öblökben a nádvágást a kétéltű munkagép számára.
A Déli tómeder zsilipje egyelőre zárva marad, a védett Homokbánya kubikgödrei is szépen feltöltődtek, így a télen normalizálódhatnak az ott található élőhelyek - ezt a vágyat már a Sóstó Székesfehérvár közösségi oldalán fogalmazták meg.  
Cser-Palkovics András pedig abban bízik, hogy a Sóstónál sikerrel alkalmazott tisztított szennyvizes megoldást minél több helyen alkalmazzák.
Fotó: Csete Gábor