2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -3o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Csak katasztrófális gazdasági helyzetben csappanna meg számottevően a Fidesz támogatottsága

frisshirek.hu, 2023. január 24. - 10:35
Csak katasztrófális gazdasági helyzetben csappanna meg számottevően a Fidesz támogatottsága

A Fidesz támogatottsága annyira stabil és a domináns párt társadalmi beágyazottsága annyira széles, hogy nagy választói mozgásokra csak óriási politikai hiba, vagy katasztrofális gazdasági helyzet esetén lehet számítani – állapította meg az IDEA Intézet, amely 2022. december 31. és 2023. január 11. között reprezentatív közvélemény-kutatással mérte fel a pártprerenciákat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Befagyott a pártok támogatottsága

– tájékoztatta portálunkat, a frisshirek.hu-t reprezentatív vizsgálatáról az IDEA Intézet.

Mint írták, a közvéleménykutatás eredménye azt mutatja, hogy a Fidesz támogatottsága egyelőre elérhette a mélypontját, 2022. október óta 30–31 százalék körül mozog a teljes népességben. Hasonló tendenciák láthatók a legszűkebb választói réteg, a biztos szavazó pártot választók vonatkozásában is, ahol egy időre a decemberi és januári 47–48 százalék lehet támogatottságának alsó határa.

Az ellenzéki oldalon továbbra sincs érdemi, egyirányba mutató szavazói mozgás. A parlamenten belüli ellenzéki pártok támogatottsága ugyanis stagnál, 1–1 százalékpontos változások is alig-alig rögzíthetők.

Stagnált a Fidesz támogatottsága

A domináns pártra,

a Fideszre most a teljes, választókorú népesség 31 százaléka szavazna, ami megegyezik az egy hónappal korábban mért adatokkal.

A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben 1 százalékpontos elmozdulás regisztrálható, így a Fidesz támogatottsága 48 százalékon áll, vagyis elhanyagolható korrekció történt az egy hónappal korábbi, hibahatárt közelítő 5 százalékpontos csökkenés után.

A Fidesz domináns pozícióját azonban egyetlen ellenzéki párt sem veszélyezteti.

2023 januárjában az ismeretlen preferenciájúak, tehát a preferenciájukban bizonytalanok, a válaszukat megtagadók és a passzív állampolgárok aránya két százalékponttal növekedett (34 százalék), így azok a polgárok teszik ki a legnagyobb választói rétegeket, akiknek nem ismerjük a pártpreferenciáját.

A tavaly áprilisi választások óta változatlanok az erőviszonyok a Fideszen túli világban

Az ellenzéki oldalon, decemberhez képest elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező választói mozgások történtek.

A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció (12 százalék), mögötte a Mi Hazánk áll 6 százalékos támogatottsággal (-1 százalék).

A Jobbik támogatottsága szintén csökkent 1 százalékpontot, így 2023 januárjában, ahogy korábban az őszi időszakában, 2 százalékon áll. A többi párt szavazóinak mérete 2022. december elejéhez képest még 1 százalékponttal sem változott.

A biztos szavazó pártot választók körében szintén 1–1 százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók. A Jobbik, az MSZP, a Mi Hazánk támogatottsága ennyivel csökkent, a DK és a Magyar Kétfarkú Kutya Párté pedig ennyivel emelkedett. A DK támogatottsága így 20, az MKKP pedig 5 százalék.

Összességében: a Fidesz támogatottsága annyira stabil és a domináns párt társadalmi beágyazottsága annyira széles, hogy a peremszavazók őszi lecsatlakozását követően,

nagy választói mozgásokra csak óriási politikai hiba, vagy katasztrofális gazdasági helyzet esetén lehet számítani.

Az ellenzéki oldal ugyanis nem tudott profitálni a Fidesz 2022. őszi támogatottság-vesztésből, így a peremszavazók ismeretlen preferenciájúak közé távozása politikai értelemben nem volt kedvezőtlen a Fidesz számára.

Módszertan: Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. december 31 – 2023. január 11. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook-felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Illusztráció: Facebook/A Fidesz oldala