2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -2o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Szeptemberig meghosszabbítaná a kormány a válsághelyzetet

frisshirek.hu, 2023. január 23. - 19:30
Szeptemberig meghosszabbítaná a kormány a válsághelyzetet

Hvg szúrta ki a kabinet honlapján azt a kormányrendelet-tervezetet, amiből kiderül, hogy a kormány szándékai abba az irányba mutatnak, hogy márciusban újabb fél évvel, egészen szeptemberig meghosszabbítsa a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet az ország egész területén. Vagyis háromféle veszéllyel nézünk szembe: a háborúval, az energiaválsággal és a migránsokkal. 2015 óta nyílt migrációs válság van Európában. A határokra és törvényekre fittyet hányva milliók érkeztek illegális úton Afrikából és a Közel-Keletről Európába. Magyarországon a történelem során megtanultuk, hogy egy ország határ nélkül olyan, mint a tojás héj nélkül. Ezért mi, magyarok a válság kirobbanását követően úgy döntöttünk, bárki bármit mond, nem engedünk a biztonságunkból, megvédtük a határainkat, és kerítést építettünk – hangoztatta a kormányfő a határvadászok budapesti avatásán.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A tervezet emlékeztet rá, hogy a vonatkozó törvény értelmében a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelésének időtartama legfeljebb hat hónap lehet, ez azonban meghosszabbítható, ha a körülmények azt indokolják. Márpedig az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetője arról tájékoztatta a kormányt, hogy a válsághelyzet elrendelésének feltételei fennállnak, így indokolt a hosszabbítás.

 rendőrség friss statisztikái most azt mutatják, hogy az év eleje óta összesen heti 2000–2600 körül alakul a három adat összesen, bontásban pedig január 3. hetében például így: megakadályozott tiltott határátlépés 822, feltartóztatott, majd IBH-kapun átkísértek száma 1218, elfogott, előállított, majd eljárás alá vontak száma pedig 29.

De ugye Bakondi György hetente többször ismerteti ezeket a számokat, erről a Frisshirek is folyamatosan tudósítja önöket.

Bakondi György emlékeztetett nemrégiben, hogy a migrációs nyomás erősödése miatt döntött a kormány tavaly arról, hogy állandó határőrizeti rendszerre van szükség, a rendőri erőkkel közösen határőrizeti szolgálatot teljesítő határvadászok száma már meghaladja az ezret.

A rendelet a tervek szerint március 6-án lép majd életbe, és szeptember 7-én veszti hatályát.

Fotó: kormany.hu