A sertéspestis emberre veszélytelen, a sertések körében ugyanakkor rendkívül fertőző. A betegséget egy elpusztult vaddisznóban azonosították Görögország Bulgáriával és Észak-Macedóniával határos Serres nevű régiójában egy erdőben - közölte a WOAH a görög hatóságok jelentésére hivatkozva.

Az Állategészségügyi Világszervezet szerint ez az első eset 2020 eleje óta, ugyanis Görögországban akkor ütötte fel először a fejét az afrikai sertéspestis.

Az athéni agrárminisztérium közleményben számolt be az új járvány kitöréséről. Közölték, intézkedéseket hoznak a betegség terjedésének megakadályozására. Az afrikai sertéspestis gyakorta végzetes a disznók számára - írja a Reuters.

Az elmúlt években kitört járványok jelentősen megtizedelték a sertésállományt, amely zavart okozott a sertéshústermelésben és -kereskedelemben Ázsiában és Európában egyaránt. Az Európában elterjedő betegség kiindulópontja korábban is a kontinens keleti része volt, onnan terjedt tovább Európa belseje felé, elérve többek között Németországot, illetve Olaszországot is.

Fotó: Pig World