2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -3o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Ismét megjelent a sertéspestis Európában

frisshirek.hu, 2023. január 23. - 16:30
Ismét megjelent a sertéspestis Európában

Görögország északi részén kimutatták az afrikai sertéspestist egy elhullott vaddisznóban – közölte az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH). A déli állam agrárminisztériuma egy új járvány kitöréséről számolt be, amellyel összhangban a terjedést megelőző intézkedéseket is bejelentettek.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A sertéspestis emberre veszélytelen, a sertések körében ugyanakkor rendkívül fertőző. A betegséget egy elpusztult vaddisznóban azonosították Görögország Bulgáriával és Észak-Macedóniával határos Serres nevű régiójában egy erdőben - közölte a WOAH a görög hatóságok jelentésére hivatkozva.

Az Állategészségügyi Világszervezet szerint ez az első eset 2020 eleje óta, ugyanis Görögországban akkor ütötte fel először a fejét az afrikai sertéspestis.

Az athéni agrárminisztérium közleményben számolt be az új járvány kitöréséről. Közölték, intézkedéseket hoznak a betegség terjedésének megakadályozására. Az afrikai sertéspestis gyakorta végzetes a disznók számára - írja a Reuters.

Az elmúlt években kitört járványok jelentősen megtizedelték a sertésállományt, amely zavart okozott a sertéshústermelésben és -kereskedelemben Ázsiában és Európában egyaránt. Az Európában elterjedő betegség kiindulópontja korábban is a kontinens keleti része volt, onnan terjedt tovább Európa belseje felé, elérve többek között Németországot, illetve Olaszországot is.

Fotó: Pig World