2023 elején két Somogy vármegyei szarvasmarha telepen is gümőkór-fertőzöttség igazolt a Nébih laboratóriuma. Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az érintett telepeken – visszavonásig – forgalmi korlátozást rendelt el. Legeltetett húsmarha-állományokról lévén szó nagy az esélye annak, hogy a szarvasmarhák vadállatoktól fertőződtek meg, a járványügyi nyomozás azonban még folyamatban van – olvasható a NÉBIH honlapján.

A megfelelő ellenőrzéseknek köszönhetően a fertőzött állatok húsa nem kerülhetett felhasználásra.

Az eredményekről a hatóságok tájékoztatták az illetékes EU-s szerveket, is. A gyors intézkedés azért is volt fontos, mert így hazánk továbbra is megtarthatja a „fertőző gümőkórtól mentes” minősítést. Ugyanis a kisszámú, gyorsan lokalizált esettel nem emelkedett az országos átlagszáma a fertőzött kategóriába.

A gümőkór, vagy ismertebb nevén tbc rendszerint lassú lefolyású, krónikus bakteriális eredetű betegség. Régen tüdőbajnak is nevezték.

A védőoltás megjelenése előtt komoly népbetegségnek számított nálunk is, a fertőzés magas halálozási rátával járt.

Hazánkban még 1953-ben közel 5.000 megbetegedést észleletek. 1954 óta minden újszülöttet oltanak tbc ellen. Ennek következtében tizedére csökkent a friss fertőzések száma – írja a betegség kapcsán az egeszsegkalauz.hu oldal.

Ezért is fontos, hogy a rendszeres ellenőrzések időben felismerjék a betegséget, és mielőbb megtegyék a szükséges intézkedéseket.

Fotó: Pixabay.com