Kanász-Nagy Máté szerint

energiaválság idején "különösen érthetetlen", miért tiltja a kormány évek óta a szélerőművek építését.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy ehelyett a széntüzelésű erőművek teljesítményét növeljék, hiszen - mint fogalmazott - ezek a "leginkább klímagyilkos üzemek".

Hozzátette: káros volna az elektromos energia importja is tenger alatti vezetéken Azerbajdzsánból, hiszen növelné az importfüggőséget, ráadásul a kaukázusi ország a hírek szerint szélerőművekkel állítaná elő az áramot, miközben ugyanerre Magyarországon nincs lehetőség.

Az ellenzéki politikus fölvetette az energiaügyi miniszter felelősségét is, számonkérve Lantos Csaba eddigi tevékenységét. Azt mondta: kérdés, hol van és mit csinál a tárcavezető, aki egyébként állítólag támogatná a szélenergia térnyerését. Ha végre megjelenne az erről szóló kormányrendelet, akkor lehetne azt mondani, hogy elvégezte legalább a feladatainak a kisebb részét, és tett valamit az energiaválság enyhítéséért - jelentette ki Kanász-Nagy Máté.

Magyarországot a Balti- és a Fekete tengertől körülbelül 7-800 km, a horvát tengerparttól pedig 3-400 km-es távolság választja el, ami a villamos energia szállítása szempontjából nem tekinthető jelentősnek, különösen, ha a tervezett azeri távvezetékkel vetjük össze őket, így tehát amennyiben a régió országaiban kiépülnek a termelőkapacitások, a magyar villamosenergia-rendszerben is meg fog jelenni a tengeri szélenergia, hiszen az érintett országokkal már ma is rendszeresen kereskedünk az összekapcsolt hálózatainknak köszönhetően. Az energia Magyarországra történő eljuttatásához természetesen komoly hálózatfejlesztésre is szükség lesz még, de erre a célra alighanem könnyen lehet majd uniós forrásokat lehívni - írta a villanyautosok.hu oldala. 

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke nehezményezte, hogy a kormányoldal még mindig nem áll készen korrigálni energiapolitikáját, amely a politikus szerint kiszolgáltatott helyzetbe hozta az országot, és nem erősítette az önállóságunkat.


Ezt eredményezte az is, hogy

BÁR NYÍLTAN NEM, DE ADMINISZTRATÍV ESZKÖZÖKKEL ELLEHETETLENÍTI A KORMÁNY A SZÉLERŐMŰVEK TELEPÍTÉSÉT

- mondta, hozzátéve: a miniszterelnök nemrég elismerte, hogy a kérdésről a kormányon belül is vita van, a megújuló energiaforrások hasznosításáról ezért szerinte is érdemes lenne vitatkozni az Országgyűlésben.

Ezt akadályozta meg kedden a gazdasági bizottság kormánypárti többsége - tette hozzá, és mindenkit arra kért, aki szerint azonnali cselekvésre van szükség, hogy írja alá az LMP erről szóló petícióját.

Emlékeztetett Palkovics László technológiai és ipari miniszter szavaira, aki fontosnak tartja, hogy az ország befektessen a szélenergia hasznosításába - írta meg még októberben a Frisshirek.hu.

Fotó: pixabay.com