FELVIDÉK

Harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Délkelet-Szlovákiában

Csütörtök este óta árvízvédelmi készültség van érvényben az Ung folyó megemelkedett vízszintje miatt a Szobránci járásbeli Lakárdnál – tájékoztatott Ingrid Cizmárová, a település polgármestere. Hozzátette ugyanakkor, hogy az előrejelzések kedvezőek.

Szükség esetén rendelkezésre állnak a helyszínen a felszerelések, a zsákok és a homok. Mostanáig nem volt szükség ezekre.

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget van érvényben. Bár a folyó vízszintje még mindig emelkedik, bármikor tetőzhet. A szakemberek megnyugtattak bennünket, mivel az ukrán oldalon már csökken a vízszint

– magyarázta a polgármester. Hozzátette, a vízügyi szakemberekkel és a Szobránci Járási Hivatal képviselőivel közösen figyelemmel kísérik a helyzetet.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) honlapján közzétett információk szerint csütörtökön 18 órakor 730 centiméteres, pénteken 9 órakor pedig 933 centiméteres vízállást mértek az Ungon Lakárdnál – írja az Új Szó internetes oldala.

KÁRPÁTALJA

Megszentelték Beregszász ivóvizét

Hagyományos egyházi görögkatolikus és pravoszláv szertartás szerint megáldották és megszentelték Beregszász ivóvizét az ortodox egyház által hagyományosan január 19-én ünnepelt vízkereszt napján. Az eseményre a város területén található Kishegyen került sor. Jelenleg a Kárpátvíz Kft. több mint 5500 háztartást lát el a városban vezetékes vízzel.

Január 19-én a víz megváltoztatja molekuláris összetételét, ilyenkor ünneplik az ortodox egyházban a vízkeresztséget. Minden évben ezen a napon eljönnek az egyházi elöljárók – a tradícióknak megfelelően - , és megáldják a város víztározóiban található vizet.

Ezzel próbálunk azoknak az embereknek is segíteni, akik betegség miatt nem tudnak elmenni a templomba megszentelni a vizet, nekik már a csapból is folyik. Bízunk benne, hogy a két naptár közötti eltérés is hamarosan megoldódik, és reméljük, hogy együtt ünnepelhetjük majd a vízkeresztet mindannyian: ortodoxok, katolikusok és akár még a reformátusok is

– fejtette ki Galajda József, a Kárpátvíz Kft. igazgatója.

Szabó Viktor beregszászi görögkatolikus áldozópap kiemelte:

Hálásak vagyunk azért, hogy Vaszil atyával minden évben megáldhatjuk a város ivóvizét. A víz az élet szimbóluma is egyben, mi azonban nemcsak a vizet szeretnénk megáldani, hanem az emberek életét is. Szeretnénk, hogy az áldáson keresztül Isten minden ember szívében békét teremtsen. Az az ember, akinek nincs ott a béke a szívében, nem tud békét vinni a világba, ezért mi az imádság és az áldás révén azt kérjük Istentől, hogy béke uralkodjék az emberek szívében, így közöttünk is.

A közös vízszentelést Beregszászban mindig az ortodox hagyományokhoz igazítják, ilyenkor történik a víztározókban található víz megszentelése. A közelmúltban több nagy teljesítményű generátort sikerült beszereznie a Kárpátvíz Kft.-nek a magyar kormány segítségével, így a város vízellátása az áramkimaradások idején is biztosított. A szennyvízelvezetés terén ugyanakkor adódhatnak problémák ármahiány idején, ez még megoldásra vár – hangsúlyozta a Kárpátvíz Kft. vezetője a Kárpátaljalap.net híradása szerint.

ERDÉLY

Súlyos antibiotikum-hiány a gyógyszertárakban

Számos, gyerekek kezelésére használt szirupalapú antibiotikum teljesen kifogyott a gyógyszertárak készletéből, de a felnőtteknek beadandó antibiotikum-készítmények egy részét sem tudják beszerezni a patikák. Ez tovább súlyosbítja az elmúlt években gyakran előforduló gyógyszerhiányt, hiszen a korábbi beszerzési nehézségek sem oldódtak még meg.

Komoly antibiotikum-hiánnyal küzdenek a gyógyszertárak, sok készítményt nem tudnak beszerezni. Olyan készítményeket sem, melyek nem helyettesíthetők más gyógyszerekkel. Főként a gyerekek kezelésére használt antibiotikum-szirupokból fogytak ki a patikák és a nagybani gyógyszerlerakatok, de a felnőtteket sem tudják mindig kiszolgálni az orvos által felírt antibiotikummal.

Gyergyószentmiklóson tele van a fertőző betegségeket kezelő osztály kisgyermekekkel, miközben egyes antibiotikum-szirupok teljesen elfogytak.

Hároméves kor alatt nagyon súlyosak a tünetek, és nagyon rossz a betegség lefolyása kisgyermekeknél. Az Amoxiclav nem áll rendelkezésre, és a sima Amoxicilinből  is cak 125 milligrammos van jelenleg a 250 milligrammos helyett.

Elfogytak a penicillininjekciók és több, felnőttek kezelésére használt antibiotikum is – vázolta a helyzetet Melles Melinda, a Hargita Megyei Gyógyszerkamara elnöke.

Két fő oka lehet az antibiotikumhiánynak. Az egyik a tridémia – az influenza, a koronavírus és a gyerekek körében terjedő RSV-vírus együttes fertőzése miatt megnövekedett gyógyszerkereslet, a másik pedig a készítmények túlságosan alacsony ára.

A román kormány számos gyógyszer árának csökkentéséről döntött, ennek következtében egyes gyógyszerek ára olyan szintre csökkent, melyen a külföldi gyártónak már nem éri meg Romániában forgalmazni egyes készítményeket. Sajnálatos módon az antibiotikum-készítés is jelentősen leépült az országban az elmúlt évtizedek során – írja a Székelyhon.ro. 

VAJDASÁG

Vucic szerint Szerbia a közeljövőben nem csatlakozik az Európai Unióhoz

Aleksandar Vučić szerb elnök a davosi Világgazdasági Fórumon kijelentette: biztos benne, hogy Szerbia nem a közeljövőben fog csatlakozni az Európai Unióhoz.

Sem Szerbia, sem az EU nem olyan lelkes már, mint korábban volt – véleménye szerint. Hozzátette: kicsit pesszimista a régióbeli országok EU-csatlakozásának tekintetében, az unió népszerűsége csökkent a térségben. Folytatjuk a csatlakozási tárgyalásokat, majd meglátjuk – vannak nézetkülönbségek köztünk és az Európai Unió között– szögezte le.

Aleksandar Vučić úgy véli, az unió népszerűsége Szerbián kívül Észak-Macedóniában és Montenegróban is csökken. Ennek egyik oka az a politikai nyomás, amelyet Koszovó és a nemzeti identitás kérdésében gyakorolnak a balkáni országokra – magyarázta. Megjegyezte azt is: Szerbia a négy leggyorsabban növekvő európai gazdaság egyike volt az elmúlt három évben, és azon dolgozik, hogy a jövőben is hasonló vagy még nagyobb növekedést tudjon az ország felmutatni.

Belgrád az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontját firtató kérdésre válaszolva kijelentette, tiszteletben tartják Ukrajna területi integritását, és a Krím félszigetet, valamint a Donyec-medencét is az ország részének tekintik.

Jelezte ugyanakkor, hogy Szerbia területi integritását ugyanilyen fontosnak gondolja. A szerb álláspont szerint néhány nagyhatalom semmibe veszi az ENSZ Alapokmányát és a Biztonsági Tanács határozatait Szerbia területi integritása vonatkozásában.

Az Oroszországgal szemben hozott nyugati szankciókkal kapcsolatban kifejtette, meglátása szerint ezek nem jelentenek megoldást a problémákra. Belgrád saját tapasztalatai is ezt mutatják: Szerbiát annak idején egy évtizedig sújtották büntetőintézkedésekkel – írja a Vajdaság ma nevű délvidéki hírportál. 

fotó: Ung folyó Lakárdnál/vkport.sk Facebook-oldala