Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el csütörtökön Ipolytarnócon az Ipoly folyó vízszintemelkedése miatt

- közölte az önkormányzat a közösségi oldalán. A falu vezetése azt írta, a homokzsákok elhelyezésében és a kitelepítésben segítséget nyújtanak civil mentőcsoportok, a HELP Mentőegyesület, a Palóc Mentőcsoport és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat - számolt be róla az MTI.

Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője a frisshirek.hu-nak elmondta, hogy egy hattagú ipolytarnóci családot helyeztek el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jelenlét házában. 

Az áradó Ipoly több épületet is elért a településen, az érintett háztartások lakói többnyire a rokonaikhoz költöztek, egy családot pedig a karitatív szervezet fogadott be

– fogalmazott a kommunikációs osztályvezető. Hozzátette: a kitelepítésekről folyóparti bejáráson döntött a település vezetése, mielőtt az emelkedő víz elérte volna a falu szélén álló házakat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat épületébe befogadott családot a szervezet munkatársai költöztették át. 

A közösségi térként szolgáló, többek között gyermekfoglalkozásoknak, szociális ügyintézésnek otthont adó, de szükséghelyzetben akár melegedő helyiségnek, mosodának is alkalmas Jelenlét házban matracokon szállásolták el az embereket, akikről az önkormányzat közreműködésével gondoskodtunk

– mondta. Romhányi Tamás arra is kitért, hogy Litkén a település melletti domboldalról lezúduló víz sártengerré változtatott egy földutat, melynek végén lakóházak állnak. Az intenzív esőre tekintettel, a szervezet két idős embert költöztetett el onnan, mielőtt az út teljesen járhatatlanná vált volna.

Nemcsak a két településen okozott gondot a csapadékos időjárás.

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta a frisshirek.hu megkeresésére, hogy három családi ház pincéjét is csapadékvíz öntötte el csütörtök reggel. Mátraszőlősön a Fő úton 80 centiméter magasan állt a víz egy pincében, amikor a tűzoltók a helyszínre érkeztek. Herencsényben pedig a Kossuth úton szintén egy családi ház pincéjében 150 centiméter magasan állt a vízszint.

A szóvivő arra is kitért, hogy Somoskőújfaluban, az Ifjúság úton a talajvíz szivárgott be egy pincébe, ahol gázkazán működött. A kiérkező egységek áramtalanították a berendezést, majd figyelmeztették a tulajdonost, hogy szakemberrel kell ellenőriztetni az eszközt, mielőtt újra üzembe helyezné.

Fotók: Facebook / Ipolytarnóc Község Önkormányzata