A közéleti búcsúztatáson és az ökumenikus gyászszertartáson magyarországi és szlovákiai közéleti személyiségek is elbúcsúztak a hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Duray Miklóstól. Részt vett a szertartáson és részvétét nyilvánította a családtagoknak Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, és Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke is.

Duray Miklós ravatalánál Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke gyászbeszédében azt mondta,

Duray Miklós életműve arról tanúskodik, hogy idegeibe mélyen beivódott a magyarságérzet, a kudarcok, a börtön, a zaklatások sem tántorították el a politikától.

Megfogalmazta, hogy aki a trinoni határon túl éli át a fordulatokat, annak mindent kétszeresen kell elszenvednie, és mint mondta, Duray Miklós folyamatos, hosszú szabadságküzdelmet vívott a magyar nyelvű, magyar népközösség jövőjéért.

Gubík László, a Szövetség a Közös Célokért szervezt elnöke személyes hangú gyászbeszédében "közéleti nagyapjának" nevezte Duray Miklóst, és mint mondta, a lehető legtöbb fiatallal próbálta megismertetni, "hogy tudatosodjon bennük, mindannyian Duray Miklós unokái vagyunk". Egyedi, megismételhetetlen közéleti tevékenység az övé - mondta az elnök, aki fontosnak tartotta, hogy a tőle búcsúzók azonnal Esterházy János, a felvidéki magyarság egykori politikai vezetője mellett helyezték el Duray Miklóst a felvidéki pantheonban.

A gyászbeszédek után tartott ökumenikus szertartást Zsidó János katolikus esperes és Somogyi Alfréd református lelkész végezte. A szertartás végén a résztvevők a magyar Himnuszt énekelték el.

A gyászmenethez a család csatlakozott elsőként, majd a közjogi méltóságok és a magyarországi diplomácia képviselői. A sírba helyezésre és az elhantolásra szűk családi körben került sor.

A gyászolók egy szál virággal rótták le kegyeletüket. A család azt kérte, hogy a csokrokra, koszorúkra szánt összeget a ravatalozóban elhelyezett perselybe tegyék, az adományokkal a sérült és egészségkárosodott gyerekeket segítő Carissimi Nonprofit Alapot szeretnék támogatni - foglalta össze az MTI.

A miniszterelnök azt írta, Duray Miklós kétségkívül olyan ember volt, aki akkor sem félt szót emelni a felvidéki magyarság érdekében, amikor ezért börtön és meghurcoltatás járt, ő pedig a saját bőrét tapasztalhatta meg mindkettőt.

Ennek ellenére mindenekfelett hitt abban, hogy hívják bár Csehszlovákiának vagy Szlovákiának, az ember hazája a szülőföldje, ahol neki kötelessége magyarként élni, dolgozni és ugyanebben a szellemben gyermeket nevelni

- írta a kormányfő. Orbán Viktor hangsúlyozta: Duray Miklós az elsők között mondta ki azt is, hogy a Szlovákiában élő magyarok nem egy kisebbség, hanem a magyar nemzet tagjai.

Elszántan küzdött az emberi és a nemzetiségi jogokért, hiszen számára gyermekkorától fogva ezt az utat jelölte ki az Úristen. Mindig hálásak leszünk neki, hiszen az ő kezdeményezéseinek köszönhetően a határokon átívelő nemzetpolitika olyan sokáig elképzelhetetlennek tartott vívmányai születhettek meg, mint például a Magyar Állandó Értekezlet vagy a magyar igazolvány

- emelte ki a levélben Orbán Viktor - írta meg a Frisshirek.hu.

Novák Katalin köztársasági elnök is búcsúzott: "Búcsúzom a felvidéki magyarság mély elkötelezettségű, a közösség érdekeit mindig szem előtt tartó tagjától és képviselőjétől, az írótól és egyetemi tanártól. Búcsúzom a közéleti gondolkodótól és politikustól, aki képes volt nemzetpolitikában és nemzetstratégiában gondolkodni, és egész élete során azért dolgozott, hogy a határon túl is megőrizhessük jogainkat, kultúránkat és hagyományainkat és megmaradhassunk magyarnak. Isten nyugosztalja Duray Miklóst! "

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b6) és felesége, Lévai Anikó (b5), valamint Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke (b4), Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b3) és Szili Katalin határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott (b9) Duray Miklós felvidéki magyar politikus, író és egyetemi tanár temetésén a volt református temetőben Losoncon 2023. január 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher