Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, az Európai Bizottság döntése szerint azon hazai egyetemeknél, amelyek alapítványi fenntartásba kerültek, ideiglenesen felfüggesztik az Erasmus+ hallgatói csereprogramban való részvételt, valamint a Horizont nevű tudományos együttműködésben sem kaphatnak ideiglenesen uniós forrásokat az érintett felsőoktatási intézmények.

Az ELTE docense, Fazekas János szerint ez olyan, mintha egy atombombát dobtak volna a felsőoktatásra. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete azt követeli, hogy távozzanak az aktív politikusok az egyetemi alapítványokból, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája pedig akár tüntetéseket is kilátásba helyezett, ha nem rendeződik a helyzet.

Az Európai Bizottságon a hungarofóbia újabb tünetei kezdenek megjelenni. Ez egy minden alapot nélkülöző, felháborító és visszautasítandó döntés.

– így válaszolt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV kérdésére az Erasmus programmal kapcsolatban. A kérdés arra vonatkozott: ő kész lenne-e lemondani a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagságáról, hiszen az Európai Bizottság azért zárta ki Magyarországot az Erasmus-programból, mert miniszterek ülnek a kuratóriumokban.

Azt a kettős mérce brutális kifejeződésének tartom, hogy miközben nyugat-európai egyetemek vezetőségében ott ülnek kormányzati tisztséget, felelősséget viselő személyek – és az ott nem probléma –, addig Magyarország esetében ezt problémaként tüntetik fel

– reagált a kuratóriumi tagságával kapcsolatos kérdésre.

Miközben az összeférhetetlenségi szabályok megalkotásánál teljes egészében az Európai Bizottság iránymutatásai szerint jártunk el

– hangoztatta Szijjártó Péter.

A hvg.hu cikke szerint a tárcavezető utóbbi mondata tényszerűen nem igaz:

az Európai Bizottság régóta figyelmeztetett a kuratóriumokban ülő fideszes politikusok összeférhetetlenségére, és esélyt is adott a magyar kormánynak, hogy oldja meg a problémát, mégsem történt semmi.

Amint azt lapunk, a frisshirek.hu is megírta, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón már arról beszélt, hogy ha az Európai Bizottság ezt kéri, akkor a kormány nyitott rá, hogy kikerüljenek a fideszes vezetők a kuratóriumokból.

A DK az Országgyűlés kulturális bizottságának összehívását kezdeményezi

Az MTI tudósítása szerint Kálmán Olga, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati online sajtótájékoztatóján azt mondta, a héten derült ki, hogy

az Orbán-kormány miatt a magyar egyetemek jelentős része nem vehet részt a nemzetközi felsőoktatási programban.

A DK-s politikus úgy fogalmazott: hiába szólt előre az Európai Bizottság, hogy a magyar egyetemek nem lehetnek fideszes alapítványok kezében, ez sem Orbán Viktor miniszterelnököt, sem az alapítványok kuratóriumaiban ülő fideszes politikusokat nem érdekelte.

A kulturális bizottság egyik alelnökeként Kálmán Olga a testület összehívását kezdeményezte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Varga Judit igazságügyi miniszter személyesen számoljanak be arról,

hány kutatónak lehetetlenítették el a munkáját, és hány egyetemistának törték össze az álmait.

Kálmán Olga közölte:

tudni akarják, hogy mikor mond le az összes fideszes politikus az összeférhetetlen kuratóriumi pozíciójáról.

A DK célja annak elérése, hogy a magyar egyetemek újra részt vehessenek a nemzetközi felsőoktatási programban, a magyar hallgatók pedig újra mehessenek cserediákként európai egyetemekre – jelentette ki Kálmán Olga.

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter oldala