Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, az Európai Bizottság döntése szerint azon hazai egyetemeknél, amelyek alapítványi fenntartásba kerültek, ideiglenesen felfüggesztik az Erasmus+ hallgatói csereprogramban való részvételt, valamint a Horizont nevű tudományos együttműködésben sem kaphatnak ideiglenesen uniós forrásokat az érintett felsőoktatási intézmények - írja a Népszava.

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának kommunikációs vezetője arról beszélt a Népszavának, hogy

a kormánynak mindenképpen megoldást kell találnia a következő három hónapban a helyzetre.
A pénzmegvonás a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik

– mondta a HOÖK sajtófőnöke és hozzátette:

a 2023-as programokat nem érinti az uniós rendelkezés, de a 2024-es programokra idén március végéig kell megkötni a szerződéseket, a kormánynak eddig van ideje arra, hogy rendezze a helyzetet.

Budai Marcell azt is hozzátette, hogy példátlan Európában, hogy egy uniós ország egyetemeit kizárják a cserediák- és kutatási programokból.

Ez olyan, mintha atombombát dobtak volna a hazai felsőoktatásra. Ha megvalósul, a továbbiakban nem sok értelme lesz alapítványi egyetemen tanulni, tanítani vagy kutatni, mert a hazai felsőoktatást 20-30 évvel ezelőtti állapotba veti vissza

– ezt már Fazekas János, az ELTE Közigazgatási Jogi Tanszékének docense mondta a Qubitnak.

Mint megírtuk, a bizottsági döntés jelenleg 21 felsőoktatási intézményt érint.

A Napi.hu a Tempus Közalapítvány adataira hivatkozva arról számolt be, hogy

a program 1998-as magyarországi indulása óta valamivel több mint 80 300 hallgató utazott ösztöndíjjal külföldre. A magyar diákok 142 millió eurós támogatást kaptak.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu tudósított: a Kulturális és Innovációs Minisztériumot szerint Magyarország minden vállalását teljesítette, így nem fogadja el az Európai Bizottság döntését.

Navracsics Tibor uniós forrásokért és területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter úgy nyilatkozott, nagyon bízik abban, hogy csak félreértésről van szó.

Mint megírtuk, négy ellenzéki párt, a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP is felemelte a szavát az ellen, hogy az alapítványi irányítású egyetemek kuratóriumaiban politikusok is részt vesznek.

Illusztrációs fotó: Pixabay