2023.03.31., péntek - Zalán
Budapest: 8o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Kifizeti a kormány a jövő évi Erasmus-költségeket

frisshirek.hu, 2023. január 12. - 11:00
Kifizeti a kormány a jövő évi Erasmus-költségeket

Ha nem lesz megállapodás az Európai Bizottsággal, a kormány akkor is kifizeti az Erasmus-ösztöndíjakat – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.Ugyanakkor hozzátette: „elfogadhatatlan és tűrhetetlen”, amit a Bizottság Magyarországgal művel, mert amikor a kormány megállapodott Brüsszellel, módosították az összeférhetetlenségi szabályokat az egyetemi alapítványok kuratóriumánál úgy, ahogy Brüsszel kérte.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Telex tudósítása szerint Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta, a kormány a tegnapi ülésén az Erasmus-üggyel is foglalkozott és arra jutott, hogy

„elfogadhatatlan és tűrhetetlen”, amit az Európai Bizottság Magyarországgal művel, mert amikor a kormány megállapodott Brüsszellel, módosították az összeférhetetlenségi szabályokat az egyetemi alapítványok kuratóriumánál úgy, ahogy Brüsszel kérte.

Hozzátette: Navracsics Tibor, az uniós forrásokért is felelős miniszter egyeztetni fog az ügyben, remélik, csak félreértésről van szó.

A kormány a jövő évi Erasmus-költségeket kifizeti, ha nem lenne megoldás az ügyben, és az Európai Bírósághoz is fordul, ha kell

– hangsúlyozta Gulyás Gergely a Telex beszámolója szerint.

A miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre arról is beszélt, a kormány nyitott rá, hogy kikerüljenek a kormánytagok az egyetemi kuratóriumokból.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, az Európai Bizottság döntése szerint azon hazai egyetemeknél, amelyek alapítványi fenntartásba kerültek, ideiglenesen felfüggesztik az Erasmus+ hallgatói csereprogramban való részvételt, valamint a Horizont nevű tudományos együttműködésben sem kaphatnak ideiglenesen uniós forrásokat az érintett felsőoktatási intézmények.

Az ELTE docense, Fazekas János szerint pedig ez olyan, mintha egy atombombát dobtak volna a felsőoktatásra. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete azt követeli, hogy távozzanak az aktív politikusok az egyetemi alapítványokból, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája pedig akár tüntetéseket is kilátásba helyezett, ha nem rendeződik a helyzet.

Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. MTI/Koszticsák Szilárd