2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 21o - 23o
Az ország 19 megyéjében

Visszatekintő – Ezek voltak a legjelentősebb tűzesetek Zalában 2022-ben

Kovács Tamara, 2023. január 13. - 11:10
Visszatekintő – Ezek voltak a legjelentősebb tűzesetek Zalában 2022-ben

A mögöttünk hagyott évben is több jelentős tűzoltói beavatkozás történt Zalában. Visszatekintő sorozatunkban elsőként azokat a tűzeseteket idézzük fel, melyek nagy munkát adtak a vármegye lánglovagjainak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Január 13-án kigyulladt, és teljes terjedelmében égett egy körülbelül hetven négyzetméteres, faszerkezetű épület egy Speditőr úti telephelyen, Zalaegerszegen. Az esethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett három vízsugárral előbb körülhatárolták a tüzet, majd eloltották a lángokat.  Még ugyanezen nap estéjén teljes terjedelmében égett egy 15 négyzetméteres fatároló Zalaegerszegen, a Sövény utcában. Mire a városi és a pacsai hivatásos tűzoltók a helyszínre értek, a tűz a tároló melletti 120 négyzetméteres családi ház tetőszerkezetére is átterjedt. A rajok a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, több oldalról támadva öt vízsugárral fékezték meg a lángokat.

19-én kigyulladt egy körülbelül ezerkétszáz négyzetméteres, több épületrészből álló üzemcsarnok egy fafeldolgozó telephelyen Türjén, a Zsigmondháza majorban. A helyszínre a zalaegerszegi, a keszthelyi, a sárvári, az ajkai és a pacsai hivatásos, valamint a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett fékezték meg a lángokat hét vízsugárral.

23-án teljes terjedelmében égett egy hetven négyzetméteres melléképület Magyarszerdahely külterületén. Mire a nagykanizsai és zalaegerszegi hivatásos, valamint a gelsei önkéntes tűzoltók a helyszínre értek, a lángok egy gépjárműre is átterjedtek. A rajok két vízsugárral megfékezték a lángokat, az égő épületből egy szén-dioxid palackot is kihoztak.

Január 24-én lángra kapott a karácsonyfa, emiatt tűz ütött ki egy négyemeletes társasház harmadik emeleti lakásában Zalaegerszegen, a Rákóczi Ferenc utcában. A város hivatásos tűzoltói mellett, a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínre érkezett. Irányításuk mellett az egységek egy vízsugárral, valamint egy létrasugárral és kéziszerszámokkal megfékezték a lángokat. Az oltási munkálatok idejére tizennyolc lakás, harminchét lakója hagyta el ideiglenesen otthonát, közülük tizenegyen a közeli tűzoltóságra mentek melegedni a hideg miatt. 

Február 3-án következett be az év egyetlen halálos lakástüze Zalában: teljes terjedelmében égett egy harminc négyzetméteres melléképület Hévízen, a Budai Nagy Antal utcában.  A tűzhöz a keszthelyi és a pacsai hivatásos, valamint az alsópáhoki és a hévízi önkéntes tűzoltók vonultak ki, akik előbb körülhatárolták, majd eloltották a tüzet. Az oltási munkálatokat nehezítette az ingatlanban felhalmozott nagy mennyiségű hulladék. A tűzoltók egy gázpalackot vittek ki a tűzzel érintett lakrészből. A tűzoltók az oltási munkálatok során egy holttestet találtak.28-án kigyulladt egy ötven négyzetméteres kazánház Dióskálon, a Kossuth Lajos utcában. A tűz átterjedt a mellette lévő, mintegy százötven négyzetméteres családi ház tetőszerkezetére is, mely teljes terjedelmében égett. A riasztott pacsai, zalakarosi és keszthelyi hivatásos tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hét vízsugárral eloltották a lángokat. Az egységek az oltás közben az épületből négy propánbutángáz-palackot, egy dissousgáz-palackot és egy oxigénpalackot hoztak ki, amiket visszahűtöttek. A tűzoltók a kigyulladt kazánház melletti műhelyből további tizenkilenc gázpalackot távolított el. A ház lakhatatlanná vált.   

Március 5-én kigyulladt egy közel 130 négyzetméteres, kétszintes lakóház tetőszerkezete Gyenesdiáson, a Madách utcában. A helyszínre a keszthelyi és a badacsonytomaji hivatásos tűzoltókat riasztották, akik az áramtalanítás után a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral fékezték meg a lángokat. A rajok a tetőtérben a szigetelést kézi erővel megbontották, az izzó részeket pedig eloltották. Egy nappal később kigyulladt a nádas és az aljnövényzet a 76-os főút mentén, Sármellék közelében. A helyszínre 14 tűzoltóautóval hat település – Zalakaros, Pacsa, Keszthely, Marcali, Nagykanizsa és Badacsonytomaj – hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akiknek munkáját az alsópáhoki, a hévízi és a szőkedencsi önkéntes tűzoltók segítették. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, több oldalról támadva kezdték meg a mintegy 600 hektárt érintő lángok megfékezését. A tűzoltók munkáját az erős szél és a mocsaras talaj is nehezítette, ezért a tűzoltásvezető egy speciális mocsárjárót is bevetett a lángok megfékezése érdekében. A tűzoltók puttonyfecskendőkkel, kéziszerszámokkal és vízsugárral oltották a tüzet, ami több kisebb erdősávra is átterjedt. A rajok végül 15 óra megfeszített munka után tudták eloltani a lángokat.

9-én közel húsz hektáron gyulladt ki a nádas Bánokszentgyörgyön, a Várföldei utcában. A közeli lakóházakat is veszélyeztető tüzet a riasztott letenyei, lenti és nagykanizsai hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett kezdték oltatni. A rajok munkáját a szeles időjárás és a terepviszonyok is nehezítették, ennek ellenére előbb megakadályozták, hogy a lángok elérjék a lakóházakat, majd több oldalról támadva, vízsugarakkal, kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel megfékezték a tüzet. 23-án teljes terjedelmében égett egy lakóházzal egybeépített, közel száz négyzetméteres, garázsként és tárolóként funkcionáló melléképület Lakhegyen, a Petőfi úton. A tűz egy udvaron parkoló autóra, valamint a melléképületben lévő másik járműre is átterjedt. A riasztott zalaegerszegi és körmendi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral oltották el a tüzet. Az egységek a tűzzel érintett épületből két propánbutángáz-palackot hoztak ki, amiket nem ért hőhatás. 

Április 8-án mintegy tíz hektáron égett a nádas a pölöskei tavaknál. A helyszínre a pacsai, a zalaegerszegi és a keszthelyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. A tűzoltásvezető a még izzó gócpontok felkutatása és a terület átvizsgálása céljából egy speciális mocsárjárót is bevetett.

A szabadtéri tűz 2022-ben is követelt áldozatot a vármegyében: április 13-án egy hektáron égett az aljnövényzet Gyenesdiáson, a Bem József utcánál. A helyszínre a keszthelyi és a badacsonytomaji hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel fékezték meg a lángokat. A rajok munkáját a terepviszonyok is nehezítették. A tűzoltók az oltási munkálatok során egy magatehetetlen személyt találtak, akit átadtak a mentősöknek, de az életét már nem lehetett megmenteni. 29-én kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy 630 négyzetméteres mezőgazdasági tároló Reszneken, a Kossuth utcában. A tárolóban 110 nagy kockabála, valamint egy traktor és annak vontatmánya is lángolt. A riasztott lenti, zalaegerszegi, letenyei és szentgotthárdi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hat vízsugárral, 11 óra munka után tudta megfékezni a lángokat. 

Május 3-án családi ház mellett álló faépületek gyulladtak ki Lickóvadamoson, a Dózsa utcában. Az egyik, negyvennyolc négyzetméteres, tárolónak használt épületben csirkéket és gépeket tartottak. A másik, százöt négyzetméteres épület egy garázzsal egybeépített vendégház volt, ahonnan négy gázpalackot hoztak ki a helyszínre riasztott zalaegerszegi és lenti hivatásos tűzoltók. A rajok a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett három vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egységek a tűzzel érintett épületek tetőszerkezetét megbontották, majd a még izzó részeket eloltották. 12-én kigyulladt egy négyemeletes társasház harmadik emeleti lakása Zalaegerszegen, a Hegyalja utcában. A helyszínre a városi, a pacsai és a körmendi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, magasból mentő alkalmazásával két vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az oltási munkálatok során a tűzoltók 12 embert menekítettek ki az épületből, amely füsttel telítődött. 25-én mintegy száz négyzetméteren égett a szemét Nagykanizsa bagolai településrészén, egy hulladéklerakó telepen. A város hivatásos tűzoltói három vízsugárral fékezték meg a lángokat. A rajok munkáját egy erőgép is segítette. A helyszínre a megyei katasztrófavédelmi mobil labor is kiérkezett, de veszélyes anyag jelenétét a levegőben nem mutatták ki. 

Június 11-én egy százhúsz négyzetméteres ikernyaraló tetőtér beépítésű szintje égett Vonyarcvashegyen, a Fő utcán. A keszthelyi és a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával fékezték meg a lángokat. A rajok a tetőszerkezetet megbontották és visszahűtötték. Még ugyanezen nap estéjén teljes terjedelmében égett egy lakatlan ingatlannal egybeépített, műhelyként funkcionáló melléképület Kerkaszentkirályon, a Fő úton. A riasztott lenti, letenyei és nagykanizsai hivatásos tűzoltók öt vízsugárral fékezték meg a lángokat. A rajok a műhelyből egy Dissou-palackot is kihoztak. 21-én betakarítási munkálatok közben kigyulladt egy kombájn, a tűz pedig a gabonatáblára is átterjedt a 7511-es út mellett, Nagykanizsa közelében. A három hektárnyi területet érintő lángokat a riasztott nagykanizsai, zalakarosi és marcali hivatásos tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal, valamint munkagépek segítségével fékezték meg. 27-én mosógép és használati tárgyak égtek egy társasház második emeleti lakásában Hévízen, a Vörösmarty utcában. A riasztott keszthelyi hivatásos tűzoltók az áramtalanítást követően vízsugárral megfékezték a lángokat. Az oltási munkálatok közben a tűzoltók a társasházból három embert és egy kutyát menekítettek ki. Egy nappal később kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy száz négyzetméteres családi ház egyik szobája Nemespátrón, a Rákóczi Ferenc utcában. A riasztott nagykanizsai hivatásos tűzoltók az áramtalanítást követően légzésvédelem mellett behatoltak az épületbe, és két vízsugárral megfékezték a lángokat. 

Július 7-én teljes terjedelmében égett egy harminc négyzetméteres, fából készült melléképület Zalaegerszegen, a Rózsás utcában. A tűz átterjedt egy másik, téglaépítésű melléképület tetejére, egy közelben parkoló személyautóra és egy tujasorra is. A riasztott zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a közművek elzárását követően vízsugarakkal eloltották a tüzet. Az egységek a tűzzel érintett melléképületekből négy propánbutángáz-palackot és egy szén-dioxid palackot hoztak ki, melyeket visszahűtöttek.11-én teljes terjedelmében égett egy nyolcvan négyzetméteres melléképület tetőszerkezete Beleznán, a Kossuth Lajos utcában. A riasztott nagykanizsai hivatásos és murakeresztúri önkéntes tűzoltók az ingatlan áramtalanítását követően több oldalról támadva, három vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egységek a tetőszerkezet veszélyessé vált részeit eltávolították. Július 22-én kigyulladt az elosztószekrény egy szálloda uszodájában Hévízen, az Attila utcában. A keszthelyi hivatásos és alsópáhoki önkéntes tűzoltók a közművek leválasztása után, légzésvédelem mellett behatoltak a tűzzel érintett épületrészbe, majd egy porral oltóval eloltották a tüzet. Az épület füsttel telítődött, ezért az egységek ventilátorral kiszellőztették. A szellőztetés idejére a rajok a szállodából 332 vendéget és 60 főnyi személyzetet kísértek ki. 

Augusztus 27-én csaknem kilencszáz bála gyulladt ki, és körülbelül ugyanennyit fenyegetett a tűz egy Zalaegerszeg külterületén található állattartó telepen, az egykori Bekeháza területén. A helyszínre riasztott zalaegerszegi, pacsai, körmendi és keszthelyi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hat vízsugárral fékezték meg a tüzet, majd két erőgép segítségével széthúzták az égő-izzó bálákat, hogy azokat felügyelet mellett leégessék. Az egységek a még ép bálákat biztonságos helyre vitték, a tűz közelében lévő épületből pedig egy másikba terelték át az állatokat. A bálák elégetését három nap múlva végeztek az egységek.

Szeptember 8-án teljes terjedelmében égett több melléképület a Zalalövőhöz tartozó Irsapusztán. A lángok egy lakóházat is veszélyeztettek. A riasztott zalaegereszegi, körmendi és a lenti hivatásos, továbbá a zalalövői önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, hét vízsugárral fékezték meg a tüzet. A melléképületek, köztük egy százötven négyzetméteres tároló, teljesen megsemmisültek. A rajok az oltási munkálatok során tizenöt kacsát és két sertés mentettek ki. A tűz egy farakást is érintett, amit egy munkagép segítségével sikerült megbontani, majd eloltani. 

Az október a felcsapó lángok szempontjából csendesen telt, ám november 5-én tűz keletkezett egy hat tonna napraforgómagot tartalmazó mobil terményszárítóban Nemesrádón, a Szőlőhegy úton. A zalaegerszegi, a keszthelyi és a pacsai hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett nyílást vágtak a mintegy öt méter magas építmény oldalán, és azon keresztül leengedték, majd két vízsugárral eloltották az izzó terményt. November 20-án teljes terjedelmében égett egy nyolcvan négyzetméteres családi ház Rédicsen, a Kossuth utcában. A helyszínre a lenti és a letenyei hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egységek az oltási munkálatok közben kiemeltek az épületből egy gázpalackot, amelyet biztonságos területre vittek. A tűzoltók a tetőszerkezet átizzott, átégett részeit bontóbaltával eltávolították. Az épület lakhatatlanná vált, így a lakó számára lakosságvédelmi intézkedésre volt szükség. Az esethez a keszthelyi hivatásos tűzoltók vízszállítója is kiérkezett. 

Decemberben komolyabb tűzeset szerencsére nem adott munkát a tűzoltóknak- írta a Zala Vármegyei Katasztrófavédelem.

Fotók forrása: Zala Vármegyei Katasztrófavédelem