Cseh Katalin az UEFA elnökéhez fordul a Fradi-Gazprom üzlet ügyében

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője felhívást intézett az UEFA elnökéhez, hogy lépjen fel a Ferencváros és a Gazprom közötti esetleges szponzorációs szerződés ellen.

Cseh Katalin szerint fontos, hogy az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin lépéseket tegyen annak érdekében, hogy megakadályozza Putyin újabb befolyásolási kísérletét. A Momentum képviselője úgy véli, hogy bár korábban sikerült kilépni az orosz kémbankból, Orbán Viktor a Ferencváros labdarúgócsapatán keresztül engedné vissza az oroszokat Magyarországra.

A Blikk hétfőn számolt be arról, hogy a Gazprom lehet a Ferencváros következő főszponzora, de a klub ezt egyelőre nem kommentálta. A Külügyminisztérium reakciója szerint előnyös, ha több nemzetközi vállalat fektet be a magyar sportba, és nem jelent veszélyt Magyarország szuverenitására.

Cseh Katalin szerint általában pozitív lenne egy multinacionális cég szponzorációja, hiszen külföldről jön a pénz, amit Magyarországon költenek el, ezáltal nő a magyar GDP és erősödik a magyar foci. Azonban a Fidesz által teljesen leuralt magyar bajnokságban, különösen a Fradi esetében, ez nem így van. A képviselő arra kérte EP-képviselőtársait, hogy írjanak közös levelet az UEFA elnökének, hogy állítsák meg a "szégyentelen szövetségkötést", amelyet a sportswashing jelenségével hozott összefüggésbe.

A Gazprom korábban a Bajnokok Ligájának is szponzora volt, de az UEFA az orosz-ukrán háború kitörése után felmondta velük a szerződést. A német másodvonalban szereplő Schalke csapata is hasonló lépést tett. Jelenleg a Gazprom csak a szerb bajnok Crvena zvezda csapatának mezszponzora Európában. Cseh Katalin szerint a Gazprom most a Fradival készül visszacsempészni magát az európai fociba, és Kubatov Gábor, a Ferencvárosi TC elnöke ezt pontosan tudja.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint logikus, hogy az energiacég most olyan országban próbálkozik, amely barátságosabb Oroszországgal, mint a többi európai állam. Ha sikerül a megállapodás, a Gazprom főszponzorrá válhatna, és évente több milliárd forintot hozhatna a Ferencvárosnak, amelynek éves költségvetése 20 milliárd forintra tehető. Cseh Katalin az ügyet nem hagyta szó nélkül, és egyenesen Aleksander Ceferinhez, az UEFA elnökéhez fordult, hogy megakadályozza a Gazprom-üzletet.

A Fradi-érzelmű Szabó András Csuti, Kulcsár Edina volt férje, Instagramon adott hangot csalódottságának, miután fölfedezte a Cseh Katalinról szóló híreket. Az üzletember, aki évek óta a Ferencváros szurkolója, nem érti, "miért nincs fontosabb gondja" a Momentumnak, minthogy a Fradi-Gazprom üzletet elgáncsolja, és a pártot idézőjelbe is tette.