2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Budapest: 25o - 27o
Az ország 19 megyéjében

Az ukrajnai Bucsából jelentkezett be Budapest főpolgármestere

frisshirek.hu, 2023. január 12. - 18:03
Az ukrajnai Bucsából jelentkezett be Budapest főpolgármestere

A bucsai mészárlás helyszínét és kórházakat is felkeresett Ukrajnában csütörtökön Karácsony Gergely. A főpolgármester a varsói, prágai és pozsonyi polgármesterrel közösen, Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester meghívására utazott először Kijevbe, majd onnan tovább más helyszínekre.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

– Budapest Ukrajna mellett áll. A magyar kormány nem azonos Magyarországgal – hangsúlyozta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Kijevben, aki kollégája, Vitalij Klicsko meghívására utazott az ukrán fővárosba.

BUDAPEST FŐPOLGÁRMESTERE POZSONY, PRÁGA ÉS VARSÓ VÁROSVEZETŐIVEL EGYÜTT A KIJEVI FŐPOLGÁRMESTER, VITALIJ KLICSKO MEGHÍVÁSÁRA ÉRKEZETT HIVATALOS LÁTOGATÁSRA A HÁBORÚ SÚJTOTTA UKRAJNÁBA

– írta a a hvg.hu alapján a Frisshirek.hu.

Az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott:

Budapest Ukrajna mellett áll. A magyar kormány nem azonos Magyarországgal. Bár a magyar kormány gyakran a háborús agresszor Putyin elnök érdekeinek megfelelően cselekszik, magyarok millió, köztük sok budapesti fejezi ki sokféleképpen a szolidaritását a megtámadott Ukrajnával, és utasítja el, hogy összemossák az agresszort az áldozattal.

A főpolgármester egyúttal azt hangoztatta:

Miközben a magyar kormány a béke fontosságáról beszél, nem teszi hozzá azt, ami egyértelmű, és amit ma megerősíthettem ukrán tárgyalópartnereimnek: béke csak akkor lehetséges, ha az ukrán nép háborús erőfeszítései sikerre vezetnek, ha helyreáll Ukrajna területi szuverenitása és az orosz csapatok elhagyják Ukrajna területét.

– Bucsában vagyok. Ott ahol több száz fegyvertelen embert mészároltak le, majd ásták el őket, például annak a templomnak a kertjében, amelyben állok. Előtte egy gyermekkórházban jártam, ahova többek között háborús traumák miatt kerülnek kicsi gyerekek. Majd egy olyan kórházba látogattunk el a visegrádi négyek főpolgármestereivel, ahol hadirokkantakat ápolnak – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely, aki videón is bejelentkezett a helyszínről.

A főpolgármester hozzátette:

a háború nem csak Ukrajna és Oroszország háborúja. – Ez a jó és a rossz harca. Aki elveszti az erkölcsi iránytűjét, annak ajánlom, hogy jöjjön el ide, és nézzen a túlélők szemébe. Beszélje meg a kérdést a helyi pappal, akinek át kellett élnie, hogy a templom végéből tömegsírt csináltak

– szögezte le.