Több száz bolsonarista lázadónak sikerült megközelítenie az Elnöki Palota, a Legfelsőbb Bíróság, illetve a parlament felső- és alsóháza, a Szenátus és a Küldöttek Kamarája épületeit.

A múlt év végén, az új elnök január elsejei beiktatását megelőzően Kaliforniába távozott korábbi államfő hívei

nem hajlandóak elfogadni a baloldali Luiz Inacio Lula da Silvát az ország új elnökeként,

ezért a hadsereg beavatkozását követelik az október 31-én zárult brazíliai elnökválasztás számukra kedvezőtlen eredményének közzététele óta.

A parlament épülete elé kordont vontak a hatóságok Brazíliavárosban,

a radikális tüntetők azonban áttörték a rendőrségi vonalat és eljutottak az épülethez, ahová egyesek is be is hatoltak videófelvételek tanúsága szerint. Az erőszakos demonstrálók később az Elnöki Palota és a Legfelsőbb Bíróság épületébe is betörtek.

Lula elnök szövetségi biztonsági művelet végrehajtására adott utasítást a tüntetők visszaszorítása érdekében. Az államfő nem tartózkodott a fővárosban az incidens idején, mivel a halálos áldozatokat is követelő pusztító viharok sújtotta Araraquara városába látogatott a hétvégén.

A hatóságok később bejelentették, a biztonsági erőknek sikerült visszaszerezniük az ellenőrzést a Legfelsőbb Bíróság épülete felett.

Az erőszakos eseményekről készült videófelvétel itt tekinthető meg:

Tömeges letartóztatások a fővárosban

A hatóságok legalább 400 szélsőjobboldali lázadót tartóztattak le a biztonsági művelet során a Brazíliavárosban Ibaneis Rocha, a szövetségi körzet kormányzója tájékoztatása szerint. A kormányzó Twitter-bejegyzése szerint folytatódik a „terrorista cselekményekben” résztvevők beazonosítása.

A Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette hivatalából Brazíliaváros kormányzóját, illetve utasítást adott a puccsra készülők táborainak felszámolására, közösségi oldalaik blokkolására

Időközben a Legfelsőbb Bíróság vezetője, Alexandre de Moraes döntése értelmében 90 napra felfüggesztették hivatalából Ibaneis Rocha brazíliavárosi kormányzót. Indoklásul a biztonsági intézkedések hiányosságait hozták fel, melyek lehetővé tették a lázadók számára a kormányzati épületek invázióját.

Egyes feltételezések szerint a katonai rendőrség segítséget nyújthatott a bolsonarista lázadóknak a demokratikus csúcsintézmények megközelítésében.

A remarkable graphic from @g1 which suggests the pro-Bolsonaro mob was escorted by military police as it marched 8km to the democratic institutions it would trash pic.twitter.com/dWzkRltDpF

— Tom Phillips (@tomphillipsin) January 9, 2023

Moraes rendelkezett arról is, hogy a katonai bázisok közelében a bolsonaristák által az ország számos pontján felállított sátortáborokat 24 órán belül fel kell számolni, csakúgy, mint a közúti blokádokat Brazília-szerte.

Moraes utasításba adta továbbá, hogy a Facebook, Twitter és TikTok közösségi médiaplatformok blokkolják azon felhasználóik oldalait, akik antidemokratikus propagandát terjesztenek Brazíliában - írja a France24.com.

Bolsonaro elhatárolódott az erőszakos cselekményektől

A korábbi elnök Floridából üzent. Twitter-bejegyzésében azt írta: míg a békés demonstrációk részei a demokráciának, addig a középületek megrohanása, kifosztása törvénytelen cselekedetek. Bolsonaro ugyanakkor utalt arra is, hogy a baloldal is folyamodott ilyen eszközökhöz 2013-ban, illetve 2017-ben.

- Manifestações pacíficas, na forma da lei, fazem parte da democracia. Contudo, depredações e invasões de prédios públicos como ocorridos no dia de hoje, assim como os praticados pela esquerda em 2013 e 2017, fogem à regra.

— Jair M. Bolsonaro 2️⃣2️⃣ (@jairbolsonaro) January 9, 2023

Joe Biden is elítélte a brazil radikálisok akcióját

Elítélem a demokrácia és a békés hatalomátadás elleni támadást Brazíliában. A brazíliai demokratikus intézmények teljes támogatásunkat élvezik, a brazil emberek akaratát nem lehet aláaknázni. Nagy várakozásokkal tekintek a közös munka elé Lula elnökkel – áll az amerikai elnök Twitteren közzétett állásfoglalásában.  Fotó: The Brazilian Report